Societat
Imatge d'arxiu del coronel Diego Pérez de los Cobos
Foto: Imatge d'arxiu del coronel Diego Pérez de los Cobos | EFE/ Rodrigo Jimenez
Tribunals

El Suprem anul·la la destitució del cap de la Guàrdia Civil del dispositiu de l'1-O

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'arxiu del coronel Diego Pérez de los Cobos
Foto: Imatge d'arxiu del coronel Diego Pérez de los Cobos | EFE/ Rodrigo Jimenez

El Tribunal Suprem ha anul·lat la destitució del coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos com a cap de la comandància del cos a Madrid. De los Cobos va ser el coordinador del dispositiu policial de l'1-O. 

D'on venim: Pérez de los Cobos va ser destituït com a màxim responsable de la Guàrdia Civil a la Comunitat de Madrid per "pèrdua de confiança".

  • El motiu és que la Guàrdia Civil va enviar als jutjats un informe que assenyalava el cap del Centre d'Alertes Sanitàries, Fernando Simón, i al delegat del govern espanyol a Madrid, José Manuel Franco, com a responsables de delictes de prevaricació per haver autoritzat la manifestació del 8-M del 2020 just abans de decretar mesures per la pandèmia.

Situació actual: Ara, el Suprem admet el recurs de Pérez de los Cobos contra la sentència de l'Audiència Nacional que havia confirmat el cessament després d'anul·lar-lo prèviament.

En profunditat: En una primera resolució, un jutge de l'Audiència Nacional va donar raó al coronel i va deixar sense efecte la seva destitució.

  • Ho feia argumentant que Pérez de los Cobos havia estat destituït per no informar el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, de les investigacions i actuacions de la Guàrdia Civil.
  • Més tard, però, l'Audiència Nacional va corregir per unanimitat aquella decisió i acceptava els arguments del recurs presentat per l'Advocat de l'Estat.
  • Invocava sentències anteriors per concloure que el govern espanyol té dret a cessar els càrrecs de lliure designació per pèrdua de confiança. Concloïa que el cessament de Pérez de los Cobos estava prou motivat perquè "ha trencat la confiança" i "no té sentit la declaració de reincorporació a la mateixa destinació".