Societat
Imatge promocional del nou uniforme dels Mossos d'Esquadra
Foto: Imatge promocional del nou uniforme dels Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra
Igualtat

Un sindicat dels Mossos denuncia que es reservin places per a dones al cos

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge promocional del nou uniforme dels Mossos d'Esquadra
Foto: Imatge promocional del nou uniforme dels Mossos d'Esquadra | Mossos d'Esquadra

El sindicat Uspac ha denunciat judicialment l'última convocatòria de promoció interna de Mossos, que preveu una reserva de places d'entre el 25% i el 35% per a dones. Considera que les quotes "van en detriment dels principis de mèrit i capacitat".

Per què és important? Es tracta de la promoció més gran de caporals, sergents i sotsinspectors mai convocada, amb 365 places, 196 de les quals per a dones.

  • L'Uspac considera que "els comandaments del cos han de ser els millors, siguin homes o dones".

A més, el sindicat ha denunciat que la promoció no té en compte la territorialització. És a dir que no garanteix que els agents puguin seguir treballant a la mateixa regió després de la promoció.

  • Aquest fet assegura que "dificulta molt la conciliació familiar, que és l’autèntica mesura per assegurar l’ascens de dones en l’estructura del cos".
  • Ha recordat que la territorialització va ser aprovada per acord de Govern el passat mes de desembre i que “es va fer per evitar la discriminació indirecta, en la promoció, per raó de gènere”.

Context: La feminització del cos és un dels principals objectius de la conselleria d'Interior dirigida per Joan Ignasi Elena, que defensa una paritat a la policia catalana per "justícia" i "eficàcia".

  • Els Mossos d'Esquadra és la policia amb més dones a l'Estat, però amb un percentatge ínfim de representació, només el 23% són dones.

D'on venim? A principis de març es va obrir un debat sobre la reserva del 40% de les places d'oposicions a mossos per a dones.

  • Tots els sindicats excepte Uspac van signar amb Interior, a principis de 2022, el pla d'Igualtat que determina la reserva de places per a dones en les proves d'accés.

Què han dit? L'Uspac considera que, jurídicament, reservar places i la manca de territorialització "és contrari als drets fonamentals d'igualtat i provisió de llocs de treball públics en igualtat d’oportunitats, a més de vulnerar els drets de conciliació de la vida familiar i laboral que les administracions públiques haurien de donar exemple".

  • El sindicat ha acusat Elena de no tenir en compte les necessitats de les mosses: “En el moment en què exclou la territorialització de les convocatòries discrimina a totes les dones del cos a més dels homes amb corresponsabilitat familiar”.

Previsions: L'organització ha anunciat que tornarà a demanar al departament d'Interior que rectifiqui la convocatòria en el Consell de la Policia que se celebra aquest dilluns.

  • Pretén “garantir els drets de tots i totes, i que el cos estigui comandat pels millors, siguin homes o dones”.