Societat
Manifestació del 8M de 2022
Foto: Manifestació del 8M de 2022 | Europa Press
Feminisme

Feministes, activistes i juristes contra la reforma de la llei 'Només sí és sí'

Temps de lectura: 2 minuts
Manifestació del 8M de 2022
Foto: Manifestació del 8M de 2022 | Europa Press

Col·lectius feministes, activistes, juristes i persones vinculades a l'acompanyament de les víctimes de violència sexual han publicat un manifest en defensa de la llei 'Només sí és sí' per reivindicar que "el consentiment no es toca". Critiquen la proposta de reforma del PSOE i expressen la preocupació per si aquesta s'aprova.

Per què és important? "El Manifest en defensa de la centralitat del consentiment sexual al Codi Penal" recull signatures per iniciar un procés de reivindicació contra la reforma de la Llei de Llibertat Sexual.

  • També fan una crida a "prendre els carrers i aturar la reforma" i apel·len als partits del Congrés a prendre consciència de la situació.

Context: El dijous 20 d'abril es votarà la reforma de la llei 'Només sí és sí' proposada pel PSOE i que comptarà amb el suport del PP.

  • El manifest assegura que "la reforma, en cas de ser aprovada, tindria un fort impacte", perquè elimina el consentiment com a element únic de definició d'agressió sexual i "introdueix elements addicionals".

Per això, les expertes i entitats manifesten "màxima preocupació", ja que la reforma suposaria "revertir el model de la Llei de Llibertat Sexual".

  • També insten "a tots els grups polítics que formen part del Congrés i del Senat a donar suport únicament a les modificacions de la Llei que garanteixin la centralitat del consentiment en els delictes sexuals".

Què diuen? Defensen que la llei de Llibertat Sexual "ha suposat un canvi de paradigma important col·locant el consentiment com a únic element definitori de la violència sexual, inclosa la violació".

  • El manifest explica que "va ser necessari verbalitzar el NO per conquerir el SÍ" i apunta que la "reformulació del concepte 'consentiment' suposa un important canvi de paradigma [...], ja que ara la manca de consentiment és l'únic requisit per considerar que s'ha violat la llibertat sexual".
  • A més suposa "comprendre millor les respostes psicològiques de les víctimes davant la violència sexual i la complexitat de les reaccions que fan que no es pugui exterioritzar res, ni un sí ni un no".