Societat
Les embarcacions per capturar els peixos feinegen al pantà de Sau
Foto: Les embarcacions per capturar els peixos feinegen al pantà de Sau | Laura Busquets / ACN
Sequera

Catalunya entrarà en fase d'emergència per sequera al setembre si no plou

Temps de lectura: 3 minuts
Les embarcacions per capturar els peixos feinegen al pantà de Sau
Foto: Les embarcacions per capturar els peixos feinegen al pantà de Sau | Laura Busquets / ACN

El Govern ha insistit aquest dimarts que si no plou els pròxims mesos s'entrarà en fase d'emergència per sequera el pròxim setembre.

Per què és important? Catalunya travessa per un moment delicat d'emergència que posa en perill l'aigua. De fet, és la sequera més agreujada que es recorda i és més dura que la del 2008.

Què en sabem? La portaveu del govern català, Patrícia Plaja, i el titular de l'Agència Catalana de l'Aigua, Samuel Reyes, han assenyalat que les pluges que arribin el proper mes de maig seran determinants.

  • D’altra banda, han lamentat que no es preveu cap episodi important a “mitjà i llarg termini”, un fet que sumat als mesos d’estiu pot comportar que al setembre s’hagi de canviar de fase a causa de la sequera “si es manté el consum”.
  • Reyes ha afegit que els cabals de rius, com per exemple el Ter, es troben a “mínims històrics” i que encara queda per endavant un període estival de “calor i activitats” que poden portar a un major consum.

Què implica la fase d'emergència? Si les reserves baixen del 16%, al setembre es podria arribar a un estat d'emergència que implicaria restriccions d'aigua de boca, entre d'altres.

  • "La limitació per habitant i dia que ara és de 230 litres passaria a 200 litres per habitant i dia", ha explicat Reyes.
  • Les limitacions també podrien afectar la neteja de vehicles, el consum d'aigua industrial, el reg de zones verdes o el reg agrícola.

En detall: Preguntat per les piscines, el director de l’ACA ha admès que tenen un paper de “refugi” important i que actualment s’està modificant la tramitació del pla de sequera.

  • Concretament, es treballa en un concepte “d’ús públic o comunitari, més enllà de si la titularitat és pública o privada”. Per això, ja remarcat que durant les pròximes setmanes s’adaptarà el document de la “millor manera possible”.
  • Tot i això, també ha recordat que s’ha de tenir en compte la dotació per habitant i dia de cada ajuntament, així doncs, ha afegit que els volums són importants, i que “l’estalvi haurà de venir per una altra part”.

Mentrestant: L’ACA dona per finalitzat l’operatiu per a reduir la densitat de peixos al pantà de Sau, juntament amb la disminució del cabal d’aigua que s’està transferint cap a Susqueda, retirant avui les embarcacions de pesca.

  • Es considera que amb els treballs que s’han dut a terme durant el darrer mes s’ha reduït la densitat de peixos a l’embassament i s’ha aconseguit preservar la qualitat de l’aigua. En les darreres setmanes s’ha anat reduint, de manera progressiva, el cabal transferit passant d’1 hm3/dia a 0,2 hm3/dia.
  • A partir d’ara, se seguirà alliberant aigua de Sau cap a Susqueda, però en unes quantitats menors (aproximadament es deixarà anar el mateix cabal que entra a l’embassament, o fins i tot menys) per tal d’evitar que es pugui deteriorar la qualitat de l’aigua.