Societat
Alumnes amb l'uniforme escolar
Foto: Alumnes amb l'uniforme escolar | Pexels
Educació

El TC obre la porta per acabar amb la separació per sexe en escoles públiques

Temps de lectura: 3 minuts
Alumnes amb l'uniforme escolar
Foto: Alumnes amb l'uniforme escolar | Pexels

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat íntegrament el recurs d'inconstitucionalitat interposat per Vox al Congrés contra la reforma de la llei d'educació impulsada per la ministra Isabel Celáa.

Per què és important? Amb la desestimació, s'avalen alguns dels punts principals d'aquesta llei, entre altres, la prohibició de finançar amb fons públics els centres que segreguen per sexe l'alumnat.

Què en sabem? La sentència del TC recull que de la Constitució “deriva un model educatiu pluralista, però no tots els models educatius han de rebre ajuts ni han de tenir un dret subjectiu a la prestació pública”.

  • Així, assenyala que “el tribunal ha examinat si la prohibició de finançar públicament l'educació diferenciada és contrària a la igualtat o alguns dels drets educatius i conclou que no ho és”.
  • “La diferència de tracte que estableix entre els centres educatius que separin l'alumnat per raó del seu gènere, a efectes de poder ser finançats totalment o parcialment per fons públics, respon a una concepció ideològica del sistema educatiu que, no només no pot ser titllada d'arbitrària, sinó que, a més, està inspirada en valors constitucionals”, sosté.

D'on venim? El maig de 2020, Educació va anunciar que retirava el concert a les escoles que segreguen per sexe, i que els donava un any de marge per posar-se al dia.

  • L'octubre de 2022, el Govern va concretar que deixaria de finançar aquest curs els grups d'infantil, secundària i estudis postobligatoris que acaben el concert el curs 2022/23.
    Tot i això, el novembre del 2020 el TSJC va concedir cautelarment la renovació dels concerts a l'etapa d'educació primària per un període de 6 anys, fins al curs 2025/26.

Quins són aquests centres? Segons el Departament d'Educació, no hi ha cap centre concertat que segregui per sexe a Catalunya actualment en l'etapa de secundària.

  • Els dos centres que continuen separant l'alumnat per sexe, el Camp Joliu i el Vilaró, van perdre les subvencions i han passat a ser centres privats aquest curs.
  • La resta de centres, un total de 9 que segregaven per sexe l'alumnat, van comunicar al Departament d'Educació que deixarien de separar l'alumnat per sexe i, segons assegura el Departament, han aplicat els canvis que se’ls va requerir. Per tant, han mantingut les subvencions i continuen sent centres concertats.

Pel que fa a la segregació en escoles primària, Educació no ha pogut fer el requeriment, ja que assegura "els concerts estan renovats des de 2020".

Què diu? El conseller d'educació, Josep Gonzàlez-Cambray, s'ha referit al posicionament del TC.

  • “Estem davant d’una victòria històrica”, ha afirmat, “seguirem avançant en la decisió que vam prendre i no renovarem els concerts a les escoles que separen nens i nenes a les aules”.
  • “Vam intentar no renovar aquests concerts i van dir que això havia de sortir en alguna llei, vam forçar al PSOE per incorporar-ho a la LOMLOE i un cop incorporat ens van dir que no era suficient. Avui tenim aquest aval jurídic”, ha afirmat.