Societat
Manuel Barbero, president de l'Associació Mans Petites en la seva intervenció en la comissió
Foto: Manuel Barbero, president de l'Associació Mans Petites en la seva intervenció en la comissió | Toni Albir / EFE
Pederàstia

El retret al Parlament del pare d'un nen abusat: "Quants diners hem dedicat a les víctimes?"

Temps de lectura: 3 minuts
Manuel Barbero, president de l'Associació Mans Petites en la seva intervenció en la comissió
Foto: Manuel Barbero, president de l'Associació Mans Petites en la seva intervenció en la comissió | Toni Albir / EFE

Diversos supervivents d'abusos sexuals infantils han reclamat aquest dimarts al Parlament que es treballi en la prevenció, la formació, el retiment de comptes dels abusadors i les seves institucions i la reparació a les víctimes. 

Per què és important? Aquest dimarts al Parlament s'ha dut a terme la Comissió d'Investigació sobre els abusos sexuals perpetrats pels religiosos. L'objectiu de la comissió és analitzar i investigar les violències sexuals contra nens i joves a l'Església catòlica, però també a l'escola, l'àmbit esportiu i del lleure.

Què en sabem? Alguns dels testimonis, víctimes directes i activistes, han demanat que els abusos sexuals a menors no prescriguin, perquè el trauma dura tants anys que molts d'ells triguen dècades a poder verbalitzar i denunciar els abusos. Els afectats han recriminat a l'Església que encara segueixi tapant casos i no indemnitzi els afectats.

Què han dit els testimonis? 

  • Miguel Hurtado, abusat per un monjo de Montserrat, ha denunciat que l'abadia ha tapat casos des de finals dels anys 60. Segons ell, el grup d'investigació intern no era gens independent, però tot i així va concloure que hi hauria hagut almenys 12 víctimes en 30 anys i, tot i els rumors, no es van prendre mesures. 
    • Hurtado també ha dit que les víctimes masculines són discriminades, perquè a partir dels 18 anys ja no poden rebre ajudes públiques, cosa que no passa amb les dones.
  • Manuel Barbero, víctima i pare d'un nen abusat als Maristes de les Corts, ha criticat el Parlament per trigar set anys a constituir la comissió. Segons els seus càlculs, Joaquim Benítez, l'abusador confés del seu fill, passarà uns 14 anys a la presó, cosa que costarà uns 500.000 euros a les arques públiques. "Quants diners hem dedicat a les víctimes?", ha preguntat als diputats.
    • Ha assegurat que el Departament d'Educació no ha sancionat els Maristes perquè si els treuen el concert hi haurà 10.000 alumnes que potser hauria d'assumir l'ensenyament públic.
  • Alexandra Membrive, psicòloga, víctima i presidenta del Mundo de los ASI, ha dit que deu dels catorze departaments de la Generalitat estarien implicats en la protecció de la infància contra els abusos sexuals. Per això, ha demanat formació i prevenció a les escoles, les famílies, el personal sanitari, policial i judicial.
  • L'escriptor Alejandro Palomas, que va denunciar abusos a la Salle, s'ha mostrat pessimista sobre els possibles canvis que pugui comportar la comissió d'investigació, però ha proposat retirar el concert econòmic a les escoles que tinguin i tapin casos d'abusos a alumnes.
  • Aurora Martín, víctima d'abusos dins de la seva pròpia família ha reclamat que les lleis protegeixin més la infància i que la normativa aprovada s'apliqui en tota la seva extensió. També ha assegurat que gairebé cap pedòfil es rehabilita estant a presó.

Finalment, els grups polítics, entre els quals no hi eren PP, Cs ni Vox han admès el retard en crear aquesta comissió i han demanat disculpes als compareixents. No obstant això, han recordat que és la primera comissió que investiga sobre aquest tema que es constitueix a l'estat.

Categoria: Societat