Societat
Foto: Josep Maria Roqueta, durant la comissió sobre la pederàstia al Parlament
Pederàstia

Esbroncada d'una víctima de pederàstia als diputats: "Deixeu el mòbil i escolteu-nos"

Temps de lectura: 2 minuts
Foto: Josep Maria Roqueta, durant la comissió sobre la pederàstia al Parlament

Els diputats del Parlament han viscut aquest dimarts un fet poc habitual durant la Comissió d'Investigació sobre la Pederàstia a l'Església a Catalunya quan una víctima ha esbroncat els representants públics per mirar el mòbil. 

Per què és important?  Cinc víctimes de la violència sexual comesa per membres de l'Església, però també per professors i persones d'altres àmbits han explicat públicament els seus casos a la cambra catalana, amb els seients buits de PP, Ciutadans i Vox.

Què en sabem? Josep Maria Roqueta, víctima de "50 violacions" per part d'una escola dels Maristes, va esbroncar els diputats presents per distreure's amb el mòbil durant la sessió, que va durar dues hores.

Què diu? Roqueta, visiblement afectat pel dur relat que explicava, ha retret els polítics la seva suposada falta d'interès.

  • "Que què espero d'aquesta comissió? Que deixeu el mòbil i ens escolteu. Dels sis diputats, un ha estat el 80% del temps amb el mòbil, dos han estat amb el mòbil la meitat del temps i altres dos l'han agafat molt poquet".
  • "Fiqueu-vos en la nostra pell. Si heu vingut aquí a escoltar, us ve d'una hora amb el mòbil?" 
  • "Què fareu? Imprimireu el que s'ha dit en aquesta comissió i posareu l'escut a dalt i quedarà molt mono... però si podeu escoltar i no escolteu! Em voleu fer creure que fareu alguna cosa a la sala gran?"

A més: Roqueta ha denunciat que els Maristes han sortit "impunes" de totes les acusacions per agressions i abusos sexuals. Ha explicat que, fa uns dos anys, responsable de l'escola van presumir davant d'ell que si l'haguessin violat als Estats Units, els podria reclamar "uns 800 milions de dòlars".

  • "Però estàs a Espanya xaval!", diu Roqueta que li van dir els responsables dels Maristes.

En detall: Una altra de les víctimes que va participar com a testimoni va ser Miguel Hurtado, la víctima que va destapar els abusos a l'abadia de Montserrat.

  • Hurtado va demanar un canvi de la llei pels delictes més greus perquè no prescriguin. Reclama que la prescripció del delicte comenci a contar quan la víctima té 45 anys (ara el comptador comença als 35 anys).

Visió global: La comissió es va crear el novembre de 2022 a proposta d'ERC, la CUP i En Comú Podem, i va tenir els vots favorables del PSC, JxCat i Cs.