Societat
Agricultura
Foto: Agricultura | ACN
Sequera

Tràgiques pèrdues en la collita de cereal que posen en risc la ramaderia

Temps de lectura: 2 minuts
Agricultura
Foto: Agricultura | ACN

Els pagesos de la Catalunya central estan "desesperats" perquè han perdut més del 80% de la collita de cereal arran de la sequera. En conseqüència alerten que no hi haurà prou farratge per alimentar els ramats i que alguns podrien desaparèixer.

Per què és important? Catalunya ha declarat l'estat d'excepcionalitat per la greu manca d'aigua, i l'extrema sequera ha fet prendre mesures dràstiques, i la pagesia ha estat el primer sector a rebre l'impacte.

Què diuen? Unió de Pagesos lamenten que el poc farratge que queda s'exporta a l'estranger on estan disposats a pagar preus "desorbitats". Així es col·labora a encarir el preu d'aquí.

  • El sindicat reclama mesures perquè el farratge "es quedi al país i serveixi per cobrir l'emergència actual".

A més, el representant de cereals i herbacis d'Unió de Pagesos, Santi Caudevilla, ha denunciat que es prioritzi el sector del turisme: "Estem apostant per un turisme, que té estacionalitat i poca qualificació de la gent, amb sous molt baixos, i estem deixant de valorar un sector com el primari, que és molt reconegut a nivell internacional i dona feina tot l'any".

  • També ha criticat que "després ens queixarem que hi ha incendis".
  • Afegeix que "s'importarà menjar perquè aquí no n'hi haurà, però la qualitat no tindrà res a veure", assegura.

Context: Catalunya viu un estat de sequera excepcional que ha obligat el govern a imposar mesures extremes per estalviar aigua, fins i tot al sector primari de l'agricultura.

  • Fa dos anys i mig que a Catalunya no plou amb regularitat i la situació ha arribat al límit: rius secs, sense neu als Pirineus, pantans buits, etc.
  • Entre les mesures dutes a terme per estalviar i aprofitar recursos, les dessalinitzadores del Prat de Llobregat i Blanes, estan treballant a ritme frenètic per alentir el buit dels pantans.

Cap a on anem? La pluja continua sense arribar i les mesures es van extremant per evitar una crisi greu al territori, si bé les autoritats criden a la consciència social de la problemàtica i a l'estalvi d'aigua col·lectiu.

Categoria: Societat
Etiquetes: Sequera Aiguats Pluja