Societat
Pancarta 8M
Foto: Pancarta 8M | Europa Press
Violència masclista

Pena mínima per un violador en ser jutjat amb la llei anterior al Només sí és sí

Temps de lectura: 2 minuts
Pancarta 8M
Foto: Pancarta 8M | Europa Press

L'agressor va violar una amiga després que un altre amic l'hagués drogat, però els fets van passar l'any 2020 quan encara no s'havia aprovat la llei del Només sí és sí i, per tant, la sentència ha estat de quatre anys de presó per abús sexual amb penetració.

Per què és important? Després de l'alarma social generada per l'aplicació del marc penal de la llei del Només sí és sí, casos com aquest posen de manifest els avanços de la llei en la protecció de les dones que han patit una agressió sexual.

Què diu? La sentència no té en compte com a agreujant la submissió química, encara que recull que l'agressor va aprofitar la pèrdua de consciència de la víctima "sense que ella pogués oferir la més mínima resistència".

En profunditat: La llei de garantia integral de la llibertat sexual, recull per primera vegada que la submissió química és violència sexual.

  • D'acord amb aquesta definició, el delicte sentenciat com a abús, hagués estat una violació amb violència.
  • Amb la llei anterior, en canvi, la submissió química no era encara violència, i es considera que no hi va haver intimidació, per tant, els fets s'han jutjat com a abús amb penetració i el violador ha rebut la pena mínima de presó.

La situació actual: La llei del Només sí és sí va entrar en vigor l'octubre de 2022 i, des de llavors, els tribunals han reduït les penes a almenys 978 condemnats per delictes contra la llibertat sexual. Fins i tot el president espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat perdó per això.

  • El 26 d'abril el Congrés dels Diputats aprovava, amb els vots del PSOE i PP, una reforma d'aquesta llei que canviava el marc legal.
  • La reforma del PSOE va incrementar les penes d'agressió sexual en els tipus bàsics -i no com a agreujants com defensava Unidas Podemos- quan hi hagi violència o intimidació.
  • Ara, per tant, es tornarà a la forquilla de l'anterior Codi Penal en aquesta mena de casos.