Societat
Banderes de la UGT i CCOO a la manifestació de l'1 de maig del 2022 a Tarragona
Foto: Banderes de la UGT i CCOO a la manifestació de l'1 de maig del 2022 a Tarragona | ACN
Dia del Treballador

Els sindicats escalfen l'1 de maig amb acusacions a la patronal de bloquejar els sous

Temps de lectura: 4 minuts
Banderes de la UGT i CCOO a la manifestació de l'1 de maig del 2022 a Tarragona
Foto: Banderes de la UGT i CCOO a la manifestació de l'1 de maig del 2022 a Tarragona | ACN

Els sindicats escalfen motors de cara a la celebració de l'1 de maig, i ho fan assenyalant la patronal per "bloquejar" l'augment dels sous. Així i tot, reconeixen que és "la part fosca del millor primer de maig en molts anys".

Per què és important? Dilluns se celebra el Dia del Treballador, una jornada de reivindicació dels drets dels treballadors que omple els carrers de les principals ciutats arreu d'Espanya.

Context: Un any després de l'entrada en vigor de la reforma laboral de la ministra de Treball Yolanda Díaz, una de les qüestions pendents de tancar en l'àmbit laboral és el pacte per l'increment salarial de referència que negocien sindicats i patronal. CCOO i UGT reclamen augmentar els salaris dels treballadors per contrarestar la pujada de la inflació dels darrers mesos.

Què diu la UGT? El secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros, considera en una entrevista a l'ACN que l'1 de maig d'enguany és "el millor en molts anys", però lamenta que la manca d'acord amb la patronal per apujar els salaris és "la part fosca" de la jornada. 

  • El líder sindical reclama un acord "immediat" per incrementar els sous dels treballadors i lamenta que la CEOE està "marejant" els agents socials des de fa més d'un any i actua amb "irresponsabilitat". En aquest sentit, Ros avisa que si la situació no es reverteix, tornaran les mobilitzacions.
  • Tot i això, reivindica que aquest 1 de maig serà el millor des del 2008 per les "conquestes laborals i socials" aconseguides, en part, per l'acció dels sindicats. "Després de molts i molts anys, fins i tot una dècada, és un any de recuperació de drets, de reivindicació i de la utilitat dels sindicats", ha celebrat.

Què diu CCOO? El secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco assegura que la posició "indecent" de la patronal ha de ser contrarestada amb la mobilització dels treballadors a partir de l'1 de maig.

  • També als micròfons de l'ACN, Pacheco ha dit que aquest Primer de Maig és "sense cap mena de dubte" el més positiu "de l'última dècada" perquè s'han assolit reformes estructurals profundes del mercat de treball, la protecció social i les pensions. Pel secretari general de CCOO, ara cal lluitar per millors sous perquè és "irresponsable i indecent" que la patronal no s'avingui a apujar-los. A més, creu que cal negociar les indemnitzacions per acomiadament.
  • Pacheco ha acusat l'empresariat de voler "descapitalitzar" les arques públiques amb les propostes de reducció d'impostos. "Fan falta recursos que surten de la política fiscal, els mateixos que no reparteixen salaris, no només no agraeixen l'esforç per sostenir les empreses (durant la pandèmia) sinó que volen descapitalitzar" l'administració, ha dit.

Sobre la reforma laboral:

  • UGT recorda que sense la reforma laboral milers de persones haurien perdut la feina a la tardor perquè molts contractes temporals no s'haurien renovat "per la pressió de les empreses i la por del que passaria amb la pujada de preus i costos". Un any després de l'entrada en vigor dels canvis, que fomentaven la contractació indefinida, Ros considera que "s'ha d'acabar la quadratura de derogar la reforma laboral" del PP, que va permetre "barra lliure" per acomiadar.
  • CCOO insisteix que "mai no havíem vist el canvi de paradigma del mercat laboral en termes de contractació que hem vist amb l'entrada en vigor de la reforma laboral". Segons el sindicat, tot plegat és "mèrit", en part, de la "resistència i la insistència" dels sindicats.

Què esperar? Amb el lema 'Apujar salaris, abaixar preus, repartir beneficis', els sindicats es preparen per a la mobilització d'aquest 1 de maig, on exigiran també millors condicions laborals i una ocupació de "qualitat" que posi fi a les desigualtats. La tradicional manifestació conjunta dels sindicats majoritaris a Barcelona sortirà a les 12 a plaça Urquinaona i recorrerà la Via Laietana.

Categoria: Societat
Etiqueta: Sindicats