Societat
El centre educatiu La Asunción de Gijón, on estudiava la jove i els seus assetjadors
Foto: El centre educatiu La Asunción de Gijón, on estudiava la jove i els seus assetjadors | EFE
Assetjament escolar

Una jove se suïcida a Gijón i deixa una carta en què acusa "fills de famosos" d'assetjar-la

Temps de lectura: 4 minuts
El centre educatiu La Asunción de Gijón, on estudiava la jove i els seus assetjadors
Foto: El centre educatiu La Asunción de Gijón, on estudiava la jove i els seus assetjadors | EFE

Una jove s'ha suïcidat a Gijón i ha deixat una carta amb què carrega contra els seus companys de l'escola La Asunción i els acusa d'assetjar-la. En aquest sentit, assenyala "fills de famosos" i companys amb "més de 10.000 seguidors a les xarxes socials".

Per què és important? La mort de la jove colpeix Astúries en revelar el patiment que l'assetjament escolar provoca en les víctimes; una xacra que hem viscut a Catalunya amb casos com el de la Kira o el dels bessons de Sallent. El govern asturià ha obert una investigació per depurar responsabilitats.

Què en sabem? La jove tenia 21 anys i ha estat trobat morta al turó de Santa Catalina. Ha transcendit una carta que hauria escrit a mà carregant contra els seus assetjadors, també de la promoció del 2002. "Fills de famosos" i companys amb "més de 10.000 seguidors" als quals acusa d'haver-la "enfonsat" i d'haver "ferit moltes persones". I acaba reclamant posar punt i final al bullying.

La carta: Aquest és el missatge íntegre de la víctima.

  • "Estimats assetjadors. Sabeu qui sou. Soc jo, Claudia, "Ratatui". Espero que tots i cadascun de vosaltres sapigueu el mal que les vostres accions han fet. Heu agafat una nena d'altes capacitats i l'heu enfonsat fins al punt de no sortir del llit en anys i de portar-la al suïcidi. Sí, vosaltres, estudiants de l'any 2002 del Col·legi La Asunción de Gijón.
  • M'és igual que sigueu fills de famosos, que tingueu més de 10.000 seguidors a les xarxes socials o que us victimitzeu. Feu fàstic. Que sapigueu que heu ferit moltes persones, i alhora espero que carregueu amb una mort en la vostra consciència. Si us plau, atureu l'assetjament, deixeu les persones ser qui són. Stop bullying. Fins aviat".

A més: Segons el periodista asturià Manu de Castro, la jove fa referència al fill de l'entrenador de futbol Pitu Abelardo i a una influencer i model, que hauria canviat la configuració dels seus comptes perquè siguin privades. Ambdós haurien declarat davant de la Guàrdia Civil per les acusacions d'assetjament escolar, afegeix.

Què diu l'escola? L'escola ha emès un comunicat arran dels fets i de les informacions:

  • "Davant la mort d'una antiga alumna, el Col·legi L'Asunción de Gijón vol manifestar el seu condol a la família i als amics del col·legi una enorme tristesa i commoció. Sabem que, en moments com aquests, cap paraula no és suficient, fem el nostre dolor que sent la seva família i preguem a Déu que li concedeixi la fortalesa necessària per afrontar aquesta terrible pèrdua.
  • Pel Col·legi L'Asunción els seus alumnes són la prioritat i la bona convivència i la lluita contra l'assetjament escolar està entre els seus principis fonamentals. Per aquest motiu, ens posem a disposició de la família, de la comunitat educativa i si calgués de les autoritats; i preguem respecte per totes les persones que en aquests moments estan vivint un difícil moment."

Què diuen les autoritats? El president del Govern d'Astúries, Adrián Barbón, ha defensat "no mirar cap a una altra banda" i denunciar qualsevol cas d'assetjament escolar. És per això que, aquest diumenge 30 d'abril, ha anunciat que el Principat que presideix obrirà una investigació dels fets, que es portarà a terme "amb tota la contundència".

  • També ha animat a fer "una reflexió conjunta" de la societat per afrontar el bullying. "Cal reforçar els protocols", ha assenyalat el dirigent estudiant, ja que aquesta xacra pot "desembocar en tragèdia", com ha passat.

D'on venim? Les autoritats la buscaven des de divendres, quan es va alertar a la Policia Local de la seva desaparició. Finalment, els Bombers i Salvament l'han trobat aquest dissabte 29 d'abril al turó de Sant Catalina, a Gijón.