Societat
Alumnes de segon de primària de l'escola Països Catalans de Lleida, durant l'hora de lleure educatiu, amb una de les monitores.
Foto: Alumnes de segon de primària de l'escola Països Catalans de Lleida, durant l'hora de lleure educatiu, amb una de les monitores. | Laura Cortés / ACN
Educació

Com funcionaran els vals de 100 euros per a material escolar?

Temps de lectura: 2 minuts
Alumnes de segon de primària de l'escola Països Catalans de Lleida, durant l'hora de lleure educatiu, amb una de les monitores.
Foto: Alumnes de segon de primària de l'escola Països Catalans de Lleida, durant l'hora de lleure educatiu, amb una de les monitores. | Laura Cortés / ACN

El Govern de la Generalitat donarà vals de 100 euros per destinar a material escolar a les famílies amb infants que el pròxim curs acadèmic facin primària. La mesura vol pal·liar l'impacte de la inflació i serà universal.

Per què és important? La inflació ha afectat a tots els sectors econòmics, també als preus del material escolar. Això, ha obligat les famílies a haver de fer esforços econòmics per costejar el preu d'un nou curs acadèmic.

  • Des del preu dels uniformes o roba per a l'escola, fins al dels llibres, estris per escriure, fulls, estoigs i llibretes, tots han patit un increment de preu.

En detall: L'ajut serà universal per a tots els alumnes de primària d'escoles públiques i concertades escolaritzats el curs 2023-2024.

  • En total, mig milió d'infants, aproximadament, es beneficiaran d'aquest ajut.
  • Els qui comencen secundària el pròxim curs no podran accedir al val, ja que es contempla només per a l'educació primària.

Com funciona? Les famílies rebran per correu un xec que després podran bescanviar als comerços que s'adhereixin a la iniciativa per material.

  • Es podran adquirir llibres, diccionaris, estris de papereria, material d'escriptura, calculadores, motxilles i jocs educatius, entre d'altres.
  • El termini per fer ús del val serà, des que es rebi i fins al 30 de novembre.

D'on venim? La mesura la va anunciar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, el passat mes de setembre, però fins avui no s'han concretat els detalls.

  • S'emmarca en la llei d'educació i en el pla de govern per a la legislatura vigent.
  • Es va aprovar reforçat amb l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per a l'any 2023.

Cap a on anem? La Generalitat ha anunciat que qualsevol comerç que vulgui participar de la campanya s'ha d'adherir a una plataforma.

  • Aquesta acreditarà que la seva activitat econòmica s'escau als requisits de l'ajut.
  • També hauran de presentar una declaració responsable comprometent-se a bescanviar els vals pel material escolar definit i no cap altre.

Què han dit? La xifra anunciada era una "estimació que s'ha ajustat" als acords pressupostaris que "han limitat el marge de maniobra", segons ha detallat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja.

  • En un primer moment es va plantejar que l'ajut fos per les famílies amb menys ingressos, però l'Executiu ha valorat que és més "eficient" optar per un ajut universal.
Categoria: Societat