Societat
Una mare amb la seva filla al mirador Maria Aurèlia Capmany
Foto: Una mare amb la seva filla al mirador Maria Aurèlia Capmany | Mònica Moreno/ Ajuntament de Barcelona
Feminisme

El 66% de les mares se senten desbordades i tristes, però no demanen ajuda

Temps de lectura: 2 minuts
Una mare amb la seva filla al mirador Maria Aurèlia Capmany
Foto: Una mare amb la seva filla al mirador Maria Aurèlia Capmany | Mònica Moreno/ Ajuntament de Barcelona

El 66% de les mares assegura que tot i sentir-se desbordada i trista, no ha demanat ajuda psicològica. És el resultat de l'estudi "El cost de la conciliació" que ha elaborat l'Associació Yo No Renuncio del conegut com a Club de Malasmadres.

Per què és important? Les mesures de conciliació familiar continuen sense ser suficients, segons l'associació, ja que el cost de la maternitat a l'estat tant econòmic i social, com emocional i personal, continua sent molt elevat per a les dones.

En detall: L'estudi recull les experiències de 50.000 dones i el 85% de les mares asseguren que tenen menys d'una hora lliure per dedicar a la seva pròpia cura.

  • Set de cada deu mares assegura que tot i el pes que senten, no han demanat ajuda psicològica, per "la falta de diners, temps i la vergonya".

Què diuen? La fundadora del Club de Malasmadres i presidenta de l'associació Yo No Renuncio, Laura Baena, ha explicat que "la maternitat és un moment de molts canvis en els quals es necessita suport, un suport que moltes dones no troben perquè no tenen accés a serveis que l'ajudin".

Què han fet? L'associació ha creat el telèfon "Yo Me Cuido", un servei gratuït d'atenció psicològica que ja ha atès a més de 400 dones.

  • Expliquen que les principals trucades són amb relació a la necessitat de ser escoltades.
  • També de rebre orientació psicològica i de patir d'ansietat.
  • Altres motius de consulta són els conflictes familiars, l'assetjament laboral, la infància i l'adolescència i trastorns de la personalitat.
  • El telèfon també fa una tasca de detecció de violència de gènere.

A més, l'estudi indaga en el repartiment de tasques de la llar, però amb el focus en les feines de gestió emocional que, asseguren, són "les més invisibles de totes".

  • L'objectiu ha estat "contrastar la hipòtesi que són les dones les que estan assumint majors responsabilitats domèstic-familiars i que, per tant, són elles les qui paguen el cost més elevat per poder conciliar".
Categoria: Societat
Etiquetes: Feminismes Igualtat