Societat
Oficines de treball
Foto: Oficines de treball | Europa Press
Economia

Abril registra el rècord mínim de persones a l'atur dels últims 15 anys

Temps de lectura: 2 minuts
Oficines de treball
Foto: Oficines de treball | Europa Press

Catalunya tanca el mes d'abril amb 3,67 milions de treballadors, i el nombre de persones desocupades és la més baixa en els últims 15 anys. La Setmana Santa és el principal motiu de l'impuls de l'ocupació.

Per què és important? És el millor abril des que hi ha registres i la xifra de persones a  l'atur és la més baixa des de 2008 amb un total de 338.795 persones sense feina.

En xifres: Hi ha 9.506 persones menys a les llistes dels serveis d'ocupació en comparació amb el mes de març.

  • L'ocupació ja supera les xifres de 2022 i continua la tendència de dos anys d'augment interanual.
  • L'impuls de la Setmana Santa ha ajudat a generar 38.626 feines i ja són tres els mesos consecutius en què incrementa l'ocupació.
  • L'atur s'ha reduït a totes les demarcacions del país.

En detall: Les dones continuen sent majoria a les llistes dels serveis d'ocupació on representen el 57% del total. En l'últim mes, hi ha hagut 4.500 dones que han trobat feina davant dels 4.900 homes que ho han fet.

  • Les persones joves, que també representen una part considerable de les persones a l'atur, han registrat 2.600 incorporacions al mercat laboral.
  • A l'abril, hi havia un 2% menys de dones i un 3% menys d'homes desocupats que el mes anterior.
  • Els joves de menys de 25 anys a l'atur s'han reduït un 12%.

A més, el sector serveis és el que ha viscut un descens més important d'atur, amb 7.200 persones contractades. Aquesta dada va molt relacionada amb la Setmana Santa.

  • Si bé, sectors com la indústria, la construcció i l'agricultura, no tan directament relacionats amb el turisme, també han experimentat una reducció de l'atur.

D'on venim? Fa un any que va entrar en vigor la reforma laboral i, per això, el 48,95% dels nous contractes signats a l'abril van ser indefinits.

Context: Després del sotrac dels primers mesos d'hivern, el món del treball acostuma a repuntar a la primavera. És habitual que l'atur caigui a l'abril, així ho ha fet des de 1996, excepte els anys 2008, 2009, en plena crisi financera, i el 2020, després de la crisi pel coronavirus.

Què han dit? La ministra de Treball, Yolanda Díaz ha afirmat que les dades demostren que la gestió del govern espanyol va "en la bona direcció".

  • "Encara queda molt a fer, però el camí està demostrant ser el correcte. Cada cop tenim més ocupació i de més qualitat", ha dit en un vídeo difós pel Ministeri de Treball.

Categoria: Societat
Etiquetes: Economia Atur