Societat
Una membre del personal sanitari pren les mostres nasofaríngies per a la PCR a un home
Foto: Una membre del personal sanitari pren les mostres nasofaríngies per a la PCR a un home | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona
Pandèmia

L'OMS decreta la fi de l'emergència internacional per la covid-19

Temps de lectura: 2 minuts
Una membre del personal sanitari pren les mostres nasofaríngies per a la PCR a un home
Foto: Una membre del personal sanitari pren les mostres nasofaríngies per a la PCR a un home | Mariona Gil / Ajuntament de Barcelona

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha decretat la fi de l'emergència internacional per la covid-19, més de tres anys després -concretament 1.221 dies- que se'n detectessin els primers casos a la ciutat de Wuhan, a la Xina.

Per què és important? En un comunicat publicat aquest divendres, l'organització considera que la malaltia continua sent "un problema de salut", però afegeix que no constitueix "una emergència de salut pública i preocupació internacional".

Què en sabem? La decisió anunciada aquest divendres arriba després que el Comitè d'Emergència de l'OMS recomanés aixecar la situació d'emergència arran de l'evolució de les dades epidemiològiques dels últims mesos.

  • A la pràctica, l'anunci de l'OMS implica que la covid-19 deixarà a tractar-se com una emergència i passarà a tractar-se com una malaltia com la resta. "És moment que els països facin la transició del mode d'emergència a gestionar la covid-19 juntament amb altres malalties infeccioses", ha indicat Ghebreyesus.

Què diuen? Segons el director general de l'organisme, Tedros Adhanom Ghebreyesus, "fa més d'un any que la pandèmia ha tendit a la baixa, amb una immunitat creixent gràcies a la vacunació, una mortalitat decreixent i una menor pressió en els sistemes de salut". "Hem estat analitzant les dades amb deteniment i considerem que és el moment adequat per reduir el nivell d'alarma", ha afegit.

  • L'OMS continua advertint dels perills vinculats a la pandèmia i subratlla que no és moment per relaxar-se. "El pitjor que pot fer un país és utilitzar aquestes notícies com un motiu per abaixar la guàrdia, desmantellar els sistemes que s'han construït o enviar un missatge a la població que la covid-19 ja no és motiu de preocupació", ha destacat el director general, tot assegurant que el virus "ha arribat per quedar-se".

Context: El decret d'emergència que ara finalitza és l'eina que l'OMS utilitza per agilitzar decisions quan una malaltia té un greu impacte en la salut pública, com ha estat la Covid-19.

  • Així, té la capacitat de generar restriccions de moviments de béns o de persones. Tot i que no és una obligació pels països, és un mitjà per mobilitzar recursos més ràpidament, d'autoritzar medicaments o vacunes amb menys tràmits o de citar resolucions que tinguin més impacte en els estats membres.

Finalment, a Espanya l'única mesura que encara queda vigent des que va començar la pandèmia són les mascaretes a farmàcies i centres sanitaris, una mesura cada cop més qüestionada. 

Categoria: Societat