Societat
Manifestació 8M
Foto: Manifestació 8M | ACN
Violència masclista

Les violacions dins la parella o d'exparelles, les menys condemnades per la justícia

Temps de lectura: 3 minuts
Manifestació 8M
Foto: Manifestació 8M | ACN

Les violacions comeses per la parella o l'exparella són les que tenen un percentatge més baix de condemnes, i quan es condemnen es fa amb penes més lleus i menys indemnització. Són els resultats del primer estudi d'aquestes característiques fet a l'estat, que han elaborat investigadors de la UOC a partir d'un miler de sentències dictades a Espanya entre 2015 i 2022.

Per què és important? Tot i que la legislació no preveu cap atenuant pel fet de ser parella o exparella de la víctima, de fet és un agreujant, les condemnes són menors en aquests casos.

En detall: Es van estudiar un total de 964 casos de violació, d'aquests un 37% havien estat comesos per la parella o l'exparella, un 17,6% per algú conegut, un 22,7% per un desconegut i un 20,9% per un familiar de la víctima.

  • Les variables estudiades dels diferents casos han estat si hi havia o no sentència condemnatòria, la pena de presó interposada, i la quantitat econòmica de la indemnització.

Els resultats: L'estudi posa de manifest que, mentre es van condemnar un 62% dels casos de violació comesa per la parella o l'exparella, en la resta de casos la mitjana de condemna era del 79%. Aquesta diferència és "estadísticament significativa", ha subratllat l'autor principal de l'estudi, Josep Maria Tamarit.

  • Les penes de presó per als violadors que eren parella o exparella de la víctima va ser d'una mitjana de 83,4 mesos, és a dir menys de set anys. En canvi, en la resta de casos, la mitjana de pena establerta és de 95,1 mesos, gairebé vuit anys.
  • Pel que fa a les indemnitzacions, els agressors de parelles o exparelles van haver de pagar de mitjana prop de 12.600 euros. La resta de violadors, gairebé 17.800 euros.

Context: Segons una enquesta del 2019, un 7,5% de les espanyoles de més de 16 anys han patit agressions sexuals per part de les seves parelles.

  • Fins a l’any 2022, en el Codi Penal no hi havia cap referència explícita de quan una violació o agressió sexual era dins la relació de parella. A la llei del Només sí és sí, en canvi, es contempla un agreujant per les violacions dins la parella.

Què han dit? Josep Maria Tamarit, catedràtic de Dret Penal de la UOC ha dit que les violacions dins la parella "es consideren menys serioses".

  • Ha afegit que "sí que hem vist que hi ha una certa inèrcia a no prendre's tan seriosament els casos de violència sexual dins la relació de parella. I cal que es prenguin seriosament".
  • "L'estereotip és que una violació real és la que comet un estrany contra una noia jove i atractiva. Tot el que se surt d'aquest retrat robot pot tenir més dificultats de ser reconegut, ja sigui la violació d'un home, una dona gran o una violació en l'àmbit de la parella", ha afegit l'autor principal de l'estudi.