Societat
Dues manifestants ,a la manifestació del 8M del 2023, sostenen dos cartells
Foto: Dues manifestants ,a la manifestació del 8M del 2023, sostenen dos cartells | Martí Petit
Violència masclista

El masclisme s'estén entre els adolescents, una reacció a l'auge del feminisme

Temps de lectura: 3 minuts
Dues manifestants ,a la manifestació del 8M del 2023, sostenen dos cartells
Foto: Dues manifestants ,a la manifestació del 8M del 2023, sostenen dos cartells | Martí Petit

Les adolescents són més feministes, però els joves són cada vegada més masclistes, aquesta és la principal conclusió de l'estudi "Culpables fins que es demostri el contrari. Percepcions i discursos d'adolescents espanyols sobre masculinitats i violència de gènere", del Centro Reina Sofia fet per Fad Juventud.

Per què és important? La principal eina de socialització dels adolescents són les xarxes socials i, la confusió i ambigüitat amb què es tracta la violència masclista acaba per normalitzar discursos masclistes adaptats a la societat actual.

En detall: L'estudi recull els vuit arguments més habituals entre els joves.

  1. Que la violència de gènere està mal definida.
  2. Que les mesures que es prenen són adequades.
  3. Que molts fets que ara es critiquen han passat sempre, i no són per a tant.
  4. Que la violència passa més en altres països i és un tema d'altres èpoques.
  5. Que és inevitable i que no es pot erradicar.
  6. Que la víctima també té culpa.
  7. Que les dones també ho fan.
  8. Que es magnifica tot mediàticament.

En xifres: El 46,4% dels adolescents es consideren feministes, i un 41,8% assegura que no ho és.

  • Un 72,2% dels joves, però, creuen que la violència de gènere és un problema social molt greu.
  • Un 44,7% dels joves se situa en una posició intermèdia. L'estudi explica que aquests adolescents podrien estar defensant posicions masclistes, però adaptades als nous temps, i per això podrien passar més desapercebudes.

El masclisme actual: Entre els diferents nous discursos masclistes hi ha la idea, per exemple, que el feminisme "busca perjudicar els homes" i que "no s'ocupa de problemes reals, només s'utilitza com a arma política".

  • Un 45% dels homes adolescents defensa que "no es pot debatre amb feministes perquè t'acusen de masclista molt ràpid" i que "els homes acostumen a tenir feines més dures que les dones".

Definicions: La masculinitat és una construcció sociocultural que engloba un seguit de creences, comportaments i actituds que cada societat atribueix als homes.

  • L'informe exposa que els joves se senten desemparats davant d'una societat que espera d'ells un comportament contrari a la idea, encara molt arrelada, del que vol dir "ser un home".
  • Constata que els homes s'han allunyat d'alguns elements de la masculinitat tradicional, però continuen mantenint molts trets d'aquesta, com ara la idea de "l'home amb lideratge, decisió i independència" i la de "l'home heterosexual i molt atractiu sexualment".

Què diuen? Els joves senten la necessitat d'expressar malestar pel fet que "se'ls posa a tots en el mateix sac" i que les noies busquen només homes superficials amb més capital social, en comptes d'homes que les cuidin i estimin.

Conclusió: Els adolescents se senten assenyalats, "culpables fins que es demostri el contrari", i perceben la violència de gènere i el masclisme des dels mites, com el de les denúncies falses, el de la dona casta i responsable, el de la dona santa i el de l'home conqueridor.

  • El seu imaginari sobre la violència de gènere es basa en la confusió i el negacionisme, i dificulta que aquests puguin construir relacions sanes durant aquest període vital.

A tall d'exemple, hi ha dos vídeos a continuació d'un jove Tiktoker de 19 anys amb més de 2 milions de seguidors a la xarxa social.

@hugo.monteagudo

Con respeto los comentarios.

♬ sonido original - Hugo Monteagudo

@hugo.monteagudo

Alcrando. Me lo van a tirar.

♬ sonido original - Hugo Monteagudo