Societat
Imatge d'una vinya mentre un pagès treballa als ceps
Foto: Imatge d'una vinya mentre un pagès treballa als ceps | Gemma Sánchez / ACN
Sequera

El govern espanyol aprova 784 MEUR per ajudar el sector agrícola i ramader davant la sequera

Temps de lectura: 3 minuts
Imatge d'una vinya mentre un pagès treballa als ceps
Foto: Imatge d'una vinya mentre un pagès treballa als ceps | Gemma Sánchez / ACN

El govern espanyol ha aprovat ajudes directes per valor de 784 MEUR per a donar suport a pagesos i ramaders davant l'actual sequera.

Per què és important? El govern espanyol ha considerat que a l'actual escenari després de la invasió d'Ucraïna el sector estava sotmès a una situació "complexa" que, unida a les circumstàncies climàtiques, fa que resulti d'"extraordinària i urgent" necessitat adoptar mesures.

  • D'aquesta manera, el govern espanyol eleva a uns 2.190 milions d'euros els ajuts agraris i els habilitats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i Repte Demogràfic en matèria d'aigües per fer front a la sequera actual.

Què en sabem? Els 784,2 MEUR inclouen 10 mesures que pretenen "assegurar la continuïtat del sector agrícola" en l'actual context de sequera i crisi climàtica.

  • De les ajudes directes, 355 MEUR seran per als sectors ramaders carni i lleter, 276,7 MEUR per a l'agricultura i 5 MEUR per a l'apicultura.
  • El decret amplia la subvenció a les assegurances agrícoles ja contractes per cobrir fins al 70% del cost de la pòlissa de l'assegurança per sequera en els cultius de secà. També es preveuen mesures de flexibilitat en l'aplicació de la nova PAC com l'ampliació fins al 30 de juny del termini de presentació de sol·licituds d'ajudes.
  • El govern espanyol també executarà obres d'urgència aquest estiu per portar a terme la dessalinitzadora de la Tordera, valorada en 220 MEUR, tot i que encara no entrarà en funcionament.

A més: Per ajudar als regants que aquest 2023 pateixen una reducció de la dotació d'aigua, el govern espanyol aplicarà una exempció del cànon de regulació i a la tarifa d'utilització de l'aigua. Aquesta exempció serà del 50% si la davallada de la dotació és del 40 al 60% i del 100% si se supera aquest 60%.

  • També s'han aprovat ajudes a la fiscalitat i de liquiditat, com la devolució de l'IBI als professionals del sector de 200.000 explotacions amb ocupació única, l'ampliació de línies de crèdit ICO, MAPA, SAECA, i més diners per avals de crèdits, així com l'ajornament de quotes a la Seguretat Social per la sequera.

Què diuen? L'executiu ha defensat que es tracta d'un paquet d'ajudes "sense precedents" i el ministre d'Agricultura, Luis Planas, ha assegurat que prioritzaran el "diàleg" amb els afectats així com amb els governs de les comunitats on la sequera té més incidència. 

  • En relació a les crítiques de la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, pel retard en l'adopció de mesures per part del govern d'Espanya, el ministre Planas ha dit que les decisions que han pres responen a les sol·licituds de la consellera i que s'han impulsat "en el moment que tocava".

Context: Des de l'inici de l'any hidrològic, l'1 d'octubre del 2022 fins a aquesta setmana, el valor mitjà de les precipitacions a Espanya ha estat un 27,5% inferior a la mitjana d'aquest període.

  • Catalunya també travessa per un moment delicat d'emergència que posa en perill l'aigua. Les pluges que van caure a finals d'abril són poc significatives per millorar la situació que travessa Catalunya. La sequera s'agreuja i afecta molts municipis, embassaments i collites. Una situació que, si no millora, podria comportar l'entrada en vigor de mesures molt més estrictes que les actuals.
Categoria: Societat