Societat
Foto: | Europa Press
Violència obstètrica

Una sentència històrica estableix que triar entre part o cesària depèn només de la mare

Temps de lectura: 3 minuts
Foto: | Europa Press

Un jutjat de Les Palmes de Gran Canària ha emès la primera sentència a Espanya que estableix que només la persona gestant pot decidir entre un part vaginal o una cesària. Considera que es tracta del "dret fonamental" de l'embarassada i que en ser vulnerat es tracta d'un cas de "violència obstètrica".

Per què és important? La violència obstètrica és, segons l'Organització Mundial de la Salut, la que "pateixen les dones durant l'embaràs i el part en rebre un maltractament físic, humiliació i abús verbal, igual com procediments mèdics coercitius o no consentits".

  • Les últimes dades de l'estat espanyol, de febrer de 2021, mostren que gairebé el 40% de les dones han patit aquest tipus de violència. Un 44,4% considera que va ser sotmesa a procediments innecessaris o dolorosos, i entre elles, el 83,4% no havia acceptat pràctiques mitjançant un consentiment informat.
  • La violència obstètrica es pot donar tant en l'àmbit públic com privat, i tant per acció com per omissió.

Què en sabem? El tribunal ha condemnat la sanitat canària a pagar una indemnització d'un milió d'euros a una dona per imposar-li un part vaginal de bessons que va durar 17 hores.  A la sentència, a la qual ha tingut accés EFE, el jutge determina que es tracta d'un cas de "violència obstètrica".

  • El part va ser natural i un dels bessons va néixer amb lesions cerebrals irreversibles arran del patiment durant les llargues hores de part.

Què diu la sentència? La sentència diu que la dona no va ser informada "de les circumstàncies en què es desenvolupava el seu part ni dels avantatges ni desavantatges, perills i riscos del part natural davant la cesària amb la finalitat que ella mateixa, correctament informada, sota la seva responsabilitat, pogués decantar-se per una o altra possibilitat".

  • Afirma que la decisió mèdica va sotmetre mare i acabat de néixer a "un extenuant part" amb resultats que "mai cap quantitat podrà compensar".
  • El jutge retreu al Servei de Salut Canari tenir "una concepció patriarcal de la dona, desdenyosa amb la seva capacitat d'autodeterminació".

Què diu la denunciant? La dona va declarar que "els metges del SCS no van valorar tots els factors de risc ni de pèrdua de benestar fetal que es van donar abans i durant el part, que clarament aconsellaven acabar el part mitjançant una cesària".

  • Assegura que "l'actuació dels metges va arribar tard i que només van reaccionar quan es van adonar del seu error".

Conclusió: El text és clar: "La decisió final no és del facultatiu, sinó de la pacient, sota la seva responsabilitat, una vegada hagi estat correctament informada de la seva situació ni  de les alternatives existents, en aquest cas el part natural o la cesària".

  • Aquesta resolució no havia estat mai abans dictada a l'estat espanyol.
Categoria: Societat