Societat
Facultat de comunicació de la Universitat Ramon Llull  de Blanquerna
Foto: Facultat de comunicació de la Universitat Ramon Llull de Blanquerna | Principal/ Oliver de Ros
VIolència Masclista

Acomiadat el professor de Blanquerna acusat d'assetjament sexual i abús de poder

Actualitzat: Dimecres, 17 de maig de 2023. 23:04
Temps de lectura: 3 minuts
Facultat de comunicació de la Universitat Ramon Llull  de Blanquerna
Foto: Facultat de comunicació de la Universitat Ramon Llull de Blanquerna | Principal/ Oliver de Ros

La Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull - Blanquerna ha acomiadat el professor X.S.F. arran de les quatre denúncies presentades per assetjament i abús de poder. La comissió investigadora ha qualificat els fets de "molt greus".

Per què és important? El cas, destapat el dimarts 9 de maig a Principal, fa pujar a 34 la xifra de professors acusats per aquests fets a les universitats catalanes. Però, tal com apunten les dades, publicades al portal 3/24, el nombre real d'assetjadors a les aules és molt més alt. Algunes universitats no traslladen la informació, i molts casos mai es denunciaran.

En detall: La universitat ha acumulat les tres darreres denúncies en una sola causa per facilitar la investigació, i avui, finalment, ha anunciat que el professor ha estat acomiadat.

  • Les proves aportades per les estudiants eren concloents i els fets s'han qualificat de "molt greus".
  • La universitat ha remarcat que "la instrucció del cas s'ha desenvolupat amb totes les garanties d'acord amb el que marca el Protocol de garanties per a un entorn lliure d'assetjament", vigent al centre des d'abril de 2021.

Què ha dit la universitat? En un comunicat institucional traslladat a la comunitat universitària, Blanquerna ha dit que "reitera la seva intenció de combatre l'assetjament a tots els seus centres i es compromet a articular les mesures necessàries per assegurar la privacitat de les dades i els detalls de les actuacions sobre les persones relacionades amb aquests fets".

A la pràctica: Assetjament telefònic i comentaris sexuals inapropiats durant les classes són alguns dels fets denunciats i provats per les alumnes.

  • També han explicat que el professor feia els seus seminaris de forma poc convencional i, habitualment, fora l'aula. Presumptament, fumava marihuana amb alumnes i, estant les estudiants sota els efectes d'aquesta substància, també les hauria assetjat.
  • Diverses generacions d'alumnes han confirmat a Principal que l'actitud de X. S. F. era reiterada.

Qui és? X. S. F. ha tingut una àmplia presència a les aules de la Facultat de Ciències de la Comunicació des que va entrar-hi el 2009.

  • A tall d'exemple, ha fet classe als graus de Publicitat, Relacions Públiques i Màrqueting, Periodisme i Comunicació Corporativa, Comunicació Audiovisual i Comunicació Digital.

D'on venim? El setembre de 2022 una estudiant va presentar una denúncia formal a la universitat contra el professor X.S.F per assetjament sexual i abús de poder. La universitat va activar el protocol contra l'assetjament, va investigar els fets, i va aplicar la sanció pertinent: apartar el docent de la vida universitària durant uns mesos.

  • Completada la sanció, el professor va ser readmès, fet que va indignar les estudiants que es van organitzar per demanar accions més fermes.
  • La universitat va informar que, per poder aplicar el protocol i prendre mesures, era necessari comptar amb més denúncies formals.
  • Principal va destapar el cas el passat 9 de maig, i en menys d'una setmana, hi ha hagut tres denúncies més presentades contra el professor X.S.F. per assetjament sexual i abús de poder.
  • X.S.F va ser novament apartat mentre una comissió designada i la mediadora del cas investigaven els fets amb les garanties que estableix el protocol.
Categoria: Societat
Etiqueta: Blanquerna