Societat
L'actriu Jane Fonda quan va rebre un Globus d'Or
Foto: L'actriu Jane Fonda quan va rebre un Globus d'Or | Europa Press
VIolència Masclista

L'actriu Jane Fonda destapa la violència masclista del director francès René Clément

Temps de lectura: 2 minuts
L'actriu Jane Fonda quan va rebre un Globus d'Or
Foto: L'actriu Jane Fonda quan va rebre un Globus d'Or | Europa Press

L'aclamada actriu de Hollywood i activista, Jane Fonda, ha destapat que el director francès René Climent va proposar-li que tinguessin relacions sexuals per veure com eren els seus orgasmes, assegurant que necessitava saber-ho per a un paper.

Per què és important? Aquesta actitud és una forma d'exercici de violència masclista en l'àmbit laboral, basada en abusar del poder sobre la dona per sotmetre-la a la voluntat d'ell.

En detall: L'actriu ha narrat l'experiència, per primera vegada, en un programa de televisió nord-americà: Watch What Happens Live with Andy Cohen.

  • El presentador li pregunta pel nom d'un home de Hollywood que hagi intentat lligar amb ella sense èxit, i l'actriu explica la vivència.
  • Davant la reacció de sorpresa del presentador, l'actriu assegura que té més històries per explicar, però que no hi ha temps.
  • Les també convidades al programa Candice Bergen i Mary Steenburgen se sumen a les declaracions de Fonda, dient que "això és el que passa sempre quan seus amb ells", referint-se als homes amb poder del món del cinema.

Quan? Jane Fonda té 85 anys, i en tenia 27 quan va gravar la pel·lícula en la qual van passar els fets: Los felinos

A més, el presentador li pregunta quin és l'home més misogin de Hollwood, una pregunta que l'actriu ha optat per no respondre dient "I plead the fifth", una expressió que, en anglès, vol dir: "M'acullo al dret de no declarar", i que dona nom a la secció del programa.

D'on venim? Fonda va explicar fa anys que, quan tan sols era una nena, havia patit una violació i que, ja d'adulta, l'havien acomiadat d'una feina per no haver volgut mantenir relacions sexuals amb el seu cap.

Visió global: L'abús de poder, assetjament sexual, agressions sexuals, i violència masclista de tota classe, no són anecdòtics a Hollywood.

  • De fet, el primer #MeToo, que va iniciar el canvi d'era del moviment feminista, es va iniciar a Hollywood amb la denúncia de nombroses actrius contra el director Harvey Wenstein.