Societat
Els cinc condemnats per violar una menor a Manresa
Foto: Els cinc condemnats per violar una menor a Manresa | Europa Press
Tribunal Suprem

El Suprem confirma les condemnes de fins a 12 anys a la 'manada' de Manresa

Temps de lectura: 2 minuts
Els cinc condemnats per violar una menor a Manresa
Foto: Els cinc condemnats per violar una menor a Manresa | Europa Press

El Tribunal Suprem ha confirmat les condemnes d'entre 10 i 12 anys de presó per als cinc acusats d'un delicte d'abús sexual a una menor a Manresa, l'octubre del 2016.

Per què és important? Les denúncies per violències sexuals han augmentat gairebé un 20% a Catalunya el primer quadrimestre del 2023 respecte del mateix període de l’any anterior. Només els quatre primers mesos de l'any, els Mossos d'Esquadra han atès un total de 1.487 víctimes.

Situació actual: La sala penal ha desestimat íntegrament els recursos presentats per tres dels acusats, els únics que compleixen condemna. Els altres dos, que continuen fugits, no van presentar recurs.

  • A tots cinc se'ls considera autors d'un delicte d'abús sexual per violar per torns a una menor de 14 anys. L'Audiència de Barcelona ja va descartar la tesis de la fiscalia i les acusacions, que qualificaven els fets d'agressió sexual en entendre que la víctima va ser intimidada.
  • La sentència del Suprem és ferma.

D'on venim? La sentència inicial va ser dictada per l'Audiència de Barcelona el 21 d'octubre del 2019.

  • Els cinc condemnats i les acusacions hi van recórrer en apel·lació davant el TSJC, que va desestimar el recurs dels acusats i va estimar parcialment el de les acusacions, en el sentit d'elevar de 12.000 a 60.000 euros la quantia de la indemnització que els condemnats han de pagar a la víctima.

Els fets: Els fets van tenir lloc el 2016 a Manresa, quan un grup de joves va anar a una fàbrica abandonada per realitzar un botellot. Allà un grup de nois va abusar a una menor.

  • La sentència ha declarat "acreditat que la víctima, mentre es produïen els fets, i des del moment abans fins hores després dels fets, estava en estat d'inconsciència".
  • Per això, sostenen els magistrats, "s'està davant de la hipòtesi que considera abusos sexuals no consentits, encara que en aquest cas el consentiment seria irrellevant atenent l'edat de la víctima".