Societat
Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna per fer el recompte
Foto: Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna per fer el recompte | Clara Soler Chopo / Ajuntament de Barcelona
Eleccions

L'escàndol per la compra de vots per correu s'estén amb diverses detencions

Temps de lectura: 3 minuts
Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna per fer el recompte
Foto: Un membre d'una mesa treu els vots d'una urna per fer el recompte | Clara Soler Chopo / Ajuntament de Barcelona

Noves denúncies i investigacions per possible compra de vots aquest dijous després de les detencions de Melilla i Mujácar. Aquest dijous s'hi sumen com a mínim quatre possibles casos més, sense relació entre ells.

Per què és important? Les investigacions i les detencions que s'estan portant a terme arreu d'Espanya per les trames de compra de vot per correus han generat una forta polèmica a només dos dies perquè acabi la campanya electoral, esquitxant als principals partits.

Les detencions: Augmenten a 13 les persones detingudes per la Guàrdia Civil a Múrcia en relació a una suposada compra de vots. Segons fonts d'aquest cos, entre els detinguts hi ha la candidata del PSOE a Albudeite, Isabel Peñalver, i el número 19 de la llista del PSOE a les eleccions autonòmiques a Múrcia, Hector Antonio Martínez García.

  • Tots ells han passat per la comandància de la Guàrdia Civil i han quedat en llibertat amb càrrecs a l'espera que el jutge els citi. El PSOE de Múrcia ja ha fet un comunicat on anuncia l'expulsió de qualsevol persona implicada en aquest cas.

Altres casos que s'investiguen

La Gomera: 

  • La Fiscalia ha informat que el jutjat de Primera Instància de Sant Sebastian de La Gomera ha obert una investigació per la tramitació d'una vintena de certificats digitals per part del Cabildo de La Gomera per poder tramitar les peticions de vots per correu d'alguns veïns.
  • De moment la investigació no s'està dirigint contra cap persona en concret, tot i que la formació investigada és l'Associació Socialista Gomera (ASG) que no es presenta amb el PSOE i que és clau al govern del cabildo.

Almeria:

  • El PSOE de Carboneras, a Almería, ha registrat una altra denúncia davant el jutjat d'Instrucció 4 de Vera, a Almería, contra el candidat del PP a aquest municipi, Felipe Cayela, per possible compra de vots.
  • Segons un comunicat del PSOE, la denúncia inclou una trucada telefònica enregistrada on el germà d'un dels candidats del PP, Antonio Navarro Nieto, on es parla d'una possible compra de tres vots per 100 euros cadascun.

País Valencià:

  • Els socialistes també han presentat una denúncia a la Fiscalia contra el PP de Bigastro, al País Valencià. Segons la denúncia dels socialistes, l'alcaldessa, Teresa Belmonte, i diversos regidors del PP haurien comprat vots dels veïns.

Huelva: 

  • El PSOE d'Andalusia ha denunciat el PP i l'Ajuntament de Villalba del Alcor davant el Jutjat d'Instrucció de La Palma del Condado (Huelva) per un suposat delicte electoral per haver utilitzat sense permís la signatura digital dels veïns per demanar el seu vot per correu.

D'on venim? També han estat detinguts dos candidats del PSOE a Mojácar per fets relacionats amb la compra de vots per correu.

Situació actual: La Junta Electoral Central ha anul·lat els vots per correu de Melilla dipositats a bústies ordinàries.

  • La JEC ha fet pública una resolució on recorda que els vots per correu que no es dipositin a les oficines de Correus no tenen validesa, i per tant els sobres que han aparegut a bústies ordinàries no podran ser computats a les eleccions del 28-M.
Categoria: Societat