Societat
La Policia Nacional realitzant registres a Melilla
Foto: La Policia Nacional realitzant registres a Melilla | Europa Press
Eleccions

Anticorrupció investigarà la presumpta trama de compra de vots a Melilla

Temps de lectura: 2 minuts
La Policia Nacional realitzant registres a Melilla
Foto: La Policia Nacional realitzant registres a Melilla | Europa Press

El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, ha encarregat a Anticorrupció que assumeixi el cas de la presumpta trama de compra de vots a Melilla per "la seva gravetat i transcendència des del punt de vista social i polític".

Per què és important? La Policia Nacional ha dut a terme una operació policial a Melilla on s'han fet diversos registres i s'han detingut nou persones en el marc s'una investigació per la presumpta compra de vots per correu per a les eleccions d'aquest 28-M.

  • Uns fets que s'han anat estenent arreu del territori espanyol amb diverses detencions a altres comunitats.

Situació actual: Anticorrupció assumeix la investigació de Melilla segons consta en un decret signat aquest dijous pel fiscal general de l'Estat. 

  • En aquest decret explica que es donen els requisits establerts a la llei perquè aquesta Fiscalia Especial assumeixi el cas, ja que considera que els fets podrien ser constitutius de "falsedat documental, prevaricació i malversació".
  • Un dels altres motius pels quals s'ha pres aquesta decisió és perquè a Melilla no hi ha delegat d'Anticorrupció i fins ara estava portant el cas la Fiscalia ordinària.

Què diu el fiscal general? García Ortíz exposa que les investigacions realitzades, fins ara, per la Policia Nacional "han posat de manifest l'existència d'una operació a gran escala de compra de vots, mitjançant la qual s'abonaven entre 100 i 50 euros a un important número de ciutadans alterant la mecànica legalment establerta del vot per correu".

Context: Per aquests fets la policia ha detingut i deixat en llibertat a uns nou suposats implicats en aquesta presumpta trama de compra de vots. Els arrestats estarien vinculats a Coalició per Melilla, partit majoritari del govern local.

A més, Correus ha donat per vàlids 5.814 dels 11.707 vots per correu sol·licitats a Melilla. Es tracta del 49,7% de les sol·licituds per votar a la ciutat autònoma el 28-M.

  • Correus va registrar un increment substancial de peticions de vot per correu a Melilla, que ascendeixen al 20% del total quan la mitjana a l'Estat no arriba al 3%. 

Altres investigacions: Després de les detencions de Melilla, també se'n van fer a Mujácar i aquest dijous s'han anat estenent per La Gomera, Almeria, País Valencià i Huelva. Les detencions i les investigacions han generat una forta polèmica a pocs dies perquè arribin les eleccions i esquitxant als principals partits.

Categoria: Societat