Societat
Una estudiant respon un examen de la Selectivitat
Foto: Una estudiant respon un examen de la Selectivitat | Europa Press
Educació

Selectivitat 2023: Correccions d'exàmens anteriors i preguntes polèmiques

Temps de lectura: 3 minuts
Una estudiant respon un examen de la Selectivitat
Foto: Una estudiant respon un examen de la Selectivitat | Europa Press

Estàs estudiant per a la Selectivitat 2023? Posar a prova els teus coneixements i la teva habilitat responent exàmens anteriors és una bona forma de seguir amb la preparació com a futur universitari. T'expliquem com fer-ho i com revisar les correccions dels exàmens d'anys anteriors per tal que vagis amb més seguretat a la prova de foc del juny.

Per què és important? 40.557 alumnes es van presentar a la Selectivitat a Catalunya l'any 2022. Examinar-se d'aquestes proves és la principal via d'accés de l'alumnat a una carrera universitària.

Context: Les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) del 2023 se celebraran el dimecres 7, dijous 8 i divendres 9 de juny. Però hi ha altres dates claus que has de conèixer de la Selectivitat 2023. 

Correccions d'exàmens antics de la Selectivitat

El Departament d'Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya posa a disposició de tothom qui vulgui els exàmens i les correccions d'anys anteriors. Per fer-ho, simplement has d'accedir a aquest link i fer clic a les assignatures que t'examinis.

  • Un cop a dins, podràs descarregar-te diversos arxius amb els exàmens i les correccions de diferents anys i de les dues convocatòries anuals (l'ordinària i l'extraordinària). També altres suports necessaris per fer la prova, com ara àudios. 

Com fer-ho: consell útil

El més útil és posar-te a prova amb algun examen antic un cop hagis estudiat. Així, podràs saber si estàs prou preparat, o bé si has de repassar algun contingut en concret en què hagis fallat.

Informació de les assignatures

A més, al mateix link trobaràs informació clau sobre cadascuna de les assignatures. Com per exemple, l'estructura de l'examen, els criteris que seguiran els correctors per avaluar les respostes i altra informació útil que sempre va bé de saber abans de fer l'examen.

Preguntes polèmiques

Edicions d'anys anteriors són recordades per alguna pregunta que ha generat polèmica per la seva dificultat o perquè ningú (ni tan sols els professors) se l'esperaven.

D'una banda: L'emprenyament recent més gran ha estat el 2022, provocat per les figures retòriques del pleonasme (que consisteix a afegir més paraules de les necessàries a una construcció, transmetent una sensació de redundància) i l'oxímoron (dues paraules amb significat contradictori que formen una única estructura).

  • Els examinats de Llengua i Literatura Castellanes de la Selectivitat del 2022 van criticar que això no havia format part del temari del batxillerat, i molts van fallar la pregunta.

D'una altra: La paraula "catàfora" va generar una altra gran polèmica l'any 2015, quan també la prova de Llengua i Literatura Castellanes demanava descriure el terme de forma breu.

  • Una pregunta que va ser àmpliament comentada a la sortida de l'examen, ja que la gran majoria dels estudiants desconeixien aquesta paraula i, o bé van intentar respondre sense encert o, directament, no van intentar ni respondre. 

Com saber on fer els exàmens

El Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya publica el 2 de juny el tribunal i el lloc on hauràs de fer les proves. Per consultar-ho, pregunta-ho a l'institut o consulta-ho identificant-te al Portal d'accés a la universitat a partir de la data esmentada.

Categoria: Societat