Societat
Interior de la T1 de l'aeroport de Barcelona
Foto: Interior de la T1 de l'aeroport de Barcelona | Vicente Zambrano / Ajuntament de Barcelona
Consum

Investiguen set aerolínies per fer pagar l'equipatge de mà i l'assignació de seients

Temps de lectura: 2 minuts
Interior de la T1 de l'aeroport de Barcelona
Foto: Interior de la T1 de l'aeroport de Barcelona | Vicente Zambrano / Ajuntament de Barcelona

La Subdirecció General d'Inspecció i Procediment Sancionador del Ministeri de Consum investiga set aerolínies de baix cost que operen a l'Estat per la seva política d'equipatges de mà i assignació de seients.

Per què és important? El govern espanyol vol determinar si es tracta de pràctiques comercials "abusives i deslleials", unes mesures que ja fa anys que es posen en qüestió i que l'associació de consumidors Facua fa temps que ho denuncia.

En detall: Concretament, el govern espanyol detalla que la investigació està relacionada amb el cobrament d'un suplement extra per serveis que són "necessaris i imprescindibles", com per exemple, portar una maleta a la cabina sense facturar o seleccionar un seient, fins i tot en menors d'edat i persones dependents.

Situació actual: El Ministeri estudiarà ara si aquest tipus de pràctiques comercials són "abusives o deslleials" i si contravenen la normativa de consum.

  • No es detalla quines són les companyies afectades, però assenyala que concentren una quota de mercat superior al 30% tant dins com fora d'Europa.

A la pràctica: El Ministeri de Consum té potestat sancionadora des de maig de 2022, a conseqüència d'una modificació de la llei general per a la defensa dels consumidors, introduïda arran de les reivindicacions de Facua i que va traslladar al ministeri com una de les qüestions prioritàries en les polítiques de consum a l'inici de la legislatura.

  • Les sancions poden anar dels 10.000 als 100.000 euros, tot i que podrien multiplicar per quatre o i sis vegades el benefici obtingut de forma presumptament il·lícita o fins al 4% de la seva facturació si es confirmen com a pràctiques generalitzades a la UE.

Què en sabem? L'associació de consumidors Facua assegura, en un comunicat, que una de les companyies investigades és Vueling, companyia que Facua ja havia denunciat davant Consum el 2021 per, entre altres, cobrar per l'equipatge de mà.

  • També detalla que el 2018 ja va denunciar Ryanair i Wizzair davant l'Agència Estatal de Seguretat Aèria i la Comissió Nacional de Mercat i Competències (CNMC).
  • "Després de constatar aquests fets de Vueling, com d'altres aerolínies, el ministeri ha decidit per fi actuar i estudiar si és una pràctica comercial abusiva o deslleial", diuen en el comunicat.
Categoria: Societat
Etiquetes: Aeroports Consum