Societat
Els gorgs d'Organyà
Foto: Els gorgs d'Organyà | Travelanding
Catalunya

El poble a 2 hores de Barcelona amb espectaculars cascades i piscines naturals

Temps de lectura: 3 minuts
Els gorgs d'Organyà
Foto: Els gorgs d'Organyà | Travelanding

No hi ha millor forma de passar l'estiu que buscant les opcions més refrescants del territori. Una d'elles és aquest petit poble de l'Alt Urgell, a la província de Lleida, amb espectaculars cascades i piscines naturals perfectes per passar un dia d'allò més rodó.

En resum: Es tracta d'Organyà, un municipi pirinenc delimitat per un congost al nord, un pont al sud, un riu a l'est i una muntanya a l'oest. És a dir, ho té tot per fer una escapada de 10 en ple estiu.

Què fer a Organyà

El pla d'excel·lència a Organyà és banyar-se a les seves piscines naturals; n'hi ha quatre, ubicades a diferents alçades i connectades per precioses cascades.

  • Per arribar a la primera, cal recórrer poc més de dos quilòmetres seguint el riu, i si vols acostar-te fins a les més altes, cal que t'enfilis per unes roques que no presenten gaire dificultat.

A més: Si t'agrada l'adrenalina, fes parapent saltant des de la muntanya del Cogulló; en cas que vulguis gaudir de l'entorn d'una forma més reposada, segueix la Ruta dels Dòlmens o arriba fins a la font Bordonera, envoltada de grans arbres, amb taules i llocs per seure a menjar.

Què veure a aquest municipi de l'Alt Urgell

Admira l'església de Santa Maria, de finals del segle X i inicis de l'XI, d'estil romànic i reformada en diverses ocasions per mantenir-la en les millors condicions. També hi ha l'ermita de Santa Fe de Mont-roi, ubicada a 1.200 metres d'altitud.

  • Contempla una reproducció de les Homilies d'Organyà, el text literari en prosa més antic escrit mai en llengua catalana. Es troben a l'oficina de turisme del municipi, tot i que les originals són a la Biblioteca de Catalunya.
  • Passeja per l'encantador nucli antic i travessa els ponts medievals de Pontarrons, altres llocs d'interès que no et pots perdre durant la teva visita.

Curiositats d'aquest poble de Catalunya

Organyà ha passat a la història com el lloc on es va trobar el primer text conegut en català, Les Homilies. Hi ha un monument precisament a aquesta gesta.

  • L'activitat econòmica més important del poble és la producció de llet, i s'hi fan bons embotits artesanals. 
  • La d'Organyà és una de les festes anuals més importants dels Pirineus; se celebra cada mes de novembre i actualment s'hi venen productes artesans i maquinària agrícola.

Com arribar a Organyà

Organyà es troba a dues hores en cotxe de Barcelona, circulant per les vies A-2, C-1412a i C-14. Et deixem la ubicació.

Plans similars: Et proposem altres escapades espectaculars que pots fer a Catalunya:

Categoria: Societat
Etiqueta: Escapada