Societat
Operatiu contra Combat 18
Foto: Operatiu contra Combat 18 | Cedida Mossos d'Esquadra
Mossos d'Esquadra

Operació contra el grup neonazi Combat 18: Els Mossos detenen 16 persones

Temps de lectura: 2 minuts
Operatiu contra Combat 18
Foto: Operatiu contra Combat 18 | Cedida Mossos d'Esquadra

Els Mossos d'Esquadra han detingut 15 persones (13 homes i 3 dones) per la seva presumpta pertinença a una organització internacional neonazi anomenada Combat 18.

Què en sabem? A primera hora d’aquest dimarts al matí s’ha iniciat un fort desplegament en diferents municipis de Catalunya i a Madrid, Lugo, Màlaga i Toledo amb un total de 14 entrades i escorcolls.

  • L'operatiu contra el grup neonazi ha acabat amb 13 homes detinguts i 3 dones detingudes. Els arrestats tenen entre 30 i 45 anys.
  • Onze de les detencions s’han produït a Catalunya, concretament 2 a Barcelona, 2 a Lloret de Mar, 2 al Prat de Llobregat, 2 a Mollerussa, 2 a Sentmenat i 1 a Sant Boi de Llobregat. Les cinc altres detencions han estat a la resta d’Espanya, 2 a Màlaga, 1 a Lugo, 1 a Arganda del Rey (Madrid) i 1 a Ventas de San Julián (Toledo).

En detall: Segons la policia, durant la investigació, tutelada pel Jutjat d’Instrucció número 3 de Manresa, s’ha pogut determinar el grau de participació i militància a l'organització criminal de les persones detingudes així com les relacions internacionals amb membres de Combat 18 a altres països, tant d’Europa com de Sud-Amèrica.

  • El grup organitzava  reunions per captar militants, feien productes de merchandising per finançar-se, haurien intentat tenir armes de foc i planificaven "accions violentes contra persones i béns".
  • També s'atribueix la difusió a Internet i en grups de missatgeria instantània, entre d'altres, de discursos d'odi per motius racistes, antisemites, LGTBI-fòbics, xenòfobs i ideològics, el que la policia qualifica de proselitisme ultradretà.

Què és Combat 18? Combat 18 així com altres organitzacions similars, s’adscriuen en gran part a l’extremisme violent de matriu ètnica o racial o també conegut per la seva nomenclatura en anglès (REMVE).

  • Aquest extremisme, de caràcter transnacional i molt violent, té com a principal objectiu la preservació i la defensa de la raça blanca com a eix de cohesió. 
  • Ha protagonitzat històricament accions terroristes, moltes d’elles amb un nombre elevat de víctimes mortals.

Previsió: La investigació del cas continua oberta i no es descarten noves detencions. Els detinguts passaran a disposició judicial durant els propers dies.

Categoria: Societat