Tecnologia i Ciència
Organoide de càncer colorectal amb cèl·lules residuals responsables de la recaiguda marcades en vermell
Foto: Organoide de càncer colorectal amb cèl·lules residuals responsables de la recaiguda marcades en vermell | ACN
Salut

Investigadors catalans fan un gran salt en la contenció del càncer de còlon

Organoide de càncer colorectal amb cèl·lules residuals responsables de la recaiguda marcades en vermell
Foto: Organoide de càncer colorectal amb cèl·lules residuals responsables de la recaiguda marcades en vermell | ACN

Un estudi publicat a la revista Nature exposa que els investigadors de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB) han identificat les cèl·lules que escampen el càncer de còlon.

Per què és important? El càncer de còlon és el tercer més comú al món, amb prop de dos milions de nous casos cada any.

Què sabem? L'estudi demostra que els investigadors de l'IRB han identificat les cèl·lules que escampen el càncer de còlon en el procés conegut com a metàstasi fins i tot després que s'hagi extirpat el tumor primari a través de cirurgia.

  • Els científics han comprovat en un experiment amb ratolins que eliminar aquestes cèl·lules mitjançant tècniques genètiques és suficient per prevenir la formació de metàstasi.
  • La situació coneguda com a recaiguda afecta entre el 20 i el 35% dels pacients.
  • La investigació ha permès determinar que les cèl·lules responsables de la recaiguda són capaces de desprendre's del càncer al còlon, migrar fins al torrent sanguini, arribar al fetge i romandre ocultes durant un temps després de la cirurgia.

Què diuen? "Després de molts anys investigant el càncer de còlon, hem fet un primer pas per prevenir les metàstasis en pacients que debuten amb una malaltia localitzada", ha explicat el cap del laboratori de Càncer Colorectal a l'IRB Barcelona, Eduard Batlle.

A partir d'ara: Des de l'IRB subratllen que tots aquests descobriments obren la possibilitat de desenvolupar noves línies de recerca.

  • Els responsables de l'estudi se centren ara a estudiar en quin moment les cèl·lules que han arribat al fetge s'activen per tornar a generar un tumor, amb la intenció d'interferir en aquest procés i evitar la formació de metàstasi.
  • També investiguen per entendre quins factors influeixen en l'aparició d'aquestes cèl·lules i per què el nombre d'aquestes cèl·lules varia entre un pacient i un altre.
Etiquetes: Barcelona Salut