Tecnologia i Ciència
Noies posen per a una foto amb llaços rosats.
Foto: Noies posen per a una foto amb llaços rosats. | AECC
Recerca

Un estudi permet afinar la detecció de càncer de mama

Noies posen per a una foto amb llaços rosats.
Foto: Noies posen per a una foto amb llaços rosats. | AECC

Una investigació crea un model per predir el risc individual de patir càncer de mama, també podria fer que els programes de detecció fossin més efectius i, més endavant, millorar les taxes de supervivència.

Per què és important? L'estudi ha analitzat dades d'unes 50.000 dones i ha estimat el risc individual de cada una de desenvolupar càncer de mama.

  • En l'estudi dels factors de risc s'ha detectat que fer exercici, per exemple, és un factor protector molt rellevant i que no s'acostuma a tenir en compte.

En dades: El seguiment s'ha fet en dones d'entre 50 i 69 anys.

  • En un període de quatre anys, el risc de patir càncer de mama pot variar d'un 0,22% per algunes persones fins a un 7,43% per a d'altres, amb un risc mitjà d'augment d'1,1'%.

Mètode? Els factors de risc i el seu impacte en la probabilitat de patir càncer de mama poden ser:

  • L'edat, antecedents familiars de càncer de mama, malaltia mamària benigna anterior, densitat mamària, índex de massa corporal i consum d'alcohol.
  • S'han comparat els resultats en dones amb i sense diagnòstic de càncer de mama per avaluar l'impacte de cada factor de risc individual.

Cap a on anem? Els investigadors asseguren que el model que han creat podria servir per dissenyar proves de detecció personalitzada per reduir els danys i augmentar els beneficis de les mamografies.

  • Així doncs, una persona amb un baix risc de patir la malaltia podria fer-se una mamografia cada tres o quatre anys en comptes de cada dos. Una persona amb alt risc es podria sotmetre a proves, com ara una ressonància, cada any.
Etiqueta: Recerca