Tecnologia i Ciència
El president Aragonès i el conseller Balcells a un dels laboratoris dels espais de recerca interdisciplinaris de l'IBEC
Foto: El president Aragonès i el conseller Balcells a un dels laboratoris dels espais de recerca interdisciplinaris de l'IBEC
Recerca

La Generalitat aposta per les teràpies avançades i invertirà 60 milions

El president Aragonès i el conseller Balcells a un dels laboratoris dels espais de recerca interdisciplinaris de l'IBEC
Foto: El president Aragonès i el conseller Balcells a un dels laboratoris dels espais de recerca interdisciplinaris de l'IBEC

La Generalitat de Catalunya fa una aposta important per les teràpies avançades amb la creació del Centre Nacional de Teràpies Avançades i una inversió inicial de 60 milions d'euros durant els pròxims tres anys.

Per què és important? L'objectiu d'aquest centre serà millorar la qualitat de vida dels pacients i aplicar la recerca i que aquesta es converteixi en un producte sanitari i pugui millorar malalties, segons ha explicat el conseller de Salut, Manuel Balcells.

Què sabem: El president Pere Aragonès ha visitat un dels laboratoris de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC).

Què diuen: Aragonès destaca el potencial de Catalunya en aquest sector i el posicionament en el coneixement en matèria de salut a nivell mundial.

  • "El que fem és sobretot construir ponts, perquè el coneixement que es produeix als laboratoris i centres de recerca arribi de forma pràctica a la indústria, als hospitals i al servei públic de salut”.
  • En aquesta mateixa línia, ha posat de relleu “l’excel·lència” dels centres de recerca, el sector industrial en l’àmbit farmacèutic, els hospitals i el sistema públic de salut, així com de les startups de l’àmbit de la biomedicina.

A la pràctica: Aquest centre, que es pot entendre com un hub, estarà format pels principals agents del sistema d’R+I que fan recerca en teràpies avançades, des d’on es genera la invenció d’aquestes tecnologies.

  • El Centre Nacional de Teràpies Avançades serà la infraestructura que, fent ús dels espais i capacitats existents al Banc de Sang i Teixits, s’encarregarà de la validació i els escalats preindustrials. I es farà garantint en tot moment la connexió entre la recerca i el desenvolupament posterior i la comercialització d’aquestes teràpies per part del sector privat.
  • El nou Hub inclourà també les empreses especialitzades en teràpies avançades que formen part del teixit industrial de Catalunya; així com el propi Sistema de Salut, que garantirà la necessària translació i validació clínica, i l’adopció i implementació d’aquestes tecnologies.

Visió global: Segons la Generalitat, "Catalunya disposa ja d’un nivell científic de teràpies avançades i bioenginyeria molt elevat, comparable al d’altres països europeus quant a la producció científica".

  • Compta amb un teixit clínic i hospitalari de primer nivell, amb un elevat potencial investigador i d’execució d’assaigs clínics innovadors.
  • Ara, Catalunya necessita consolidar un ecosistema que garanteixi el desenvolupament de les teràpies avançades en tota la seva cadena de valor, des de la recerca a la producció industrial, tot passant per les fases preclíniques i els processos de validació.