Tecnologia i Ciència
Una investigadora del Laboratori de Sarcomes del Vall d'Hebron Institut de Recerca
Foto: Una investigadora del Laboratori de Sarcomes del Vall d'Hebron Institut de Recerca | Laura Fíguls / ACN
Investigació

Investigadors catalans demostren l'eficàcia d'un fàrmac per evitar la metàstasi

Una investigadora del Laboratori de Sarcomes del Vall d'Hebron Institut de Recerca
Foto: Una investigadora del Laboratori de Sarcomes del Vall d'Hebron Institut de Recerca | Laura Fíguls / ACN

Un estudi liderat per Vall d'Hebron ha demostrat l'eficàcia d'un fàrmac per evitar la metàstasi en dos càncers infantils i el de mama.

Per què és important? Actualment, hi ha poques teràpies específiques que eviten la disseminació de cèl·lules malignes, que causa el 90% de les morts.

  • La metàstasi és la principal causa de mort per càncer.

Què sabem? Un estudi liderat per Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR), amb l'empresa biotecnològica BCN Peptides, ha demostrat en models animals l'eficàcia d'un nou fàrmac per reduir la formació de metàstasis en neuroblastoma i rabdomiosarcoma, dos dels tumors infantils més freqüents i càncer de mama.

  • Els investigadors veuen en el nou fàrmac una teràpia que podria tenir un alt impacte en el futur per a més càncers.
  • Han aconseguit reduït fins al 30% la formació de metàstasi en els dos tumors infantils.
  • En el cas de càncer de mama, els treballs no estan tan avançats, però també han aconseguit reduir els focus metastàtics.

A més: Quan els investigadors van observar que el fàrmac responia positivament en models d'animals de tumors infantils, van decidir ampliar-lo a altres tipus de càncers.

  • Es podria considerar que aquest estudi traça un camí poc habitual, ja que les teràpies que s'apliquen en infants s'han desenvolupat en molts casos en el càncer adult i després s'adapten.
  • De fet, investigadors, metges i famílies demanen des de fa temps més recerca en càncer infantil, perquè és una malaltia poc freqüent i els és més difícil obtenir recursos.

Què diuen? "Tot i que un fàrmac no evitarà totes les metàstasis, si aconseguíssim reduir el percentatge de persones que en pateixen seria molt beneficiós", ha afirmat l'investigador principal del projecte, el doctor Josep Roma.

A partir d'ara: El doctor Roma espera que en els pròxims anys puguin desenvolupar els primers assaigs clínics.

Etiquetes: Recerca Salut