Tecnologia i Ciència
El VIH cada vegada menys present a Catalunya
Foto: El VIH cada vegada menys present a Catalunya
Salut

Els diagnòstics pel VIH cauen un 20% a Catalunya

El VIH cada vegada menys present a Catalunya
Foto: El VIH cada vegada menys present a Catalunya

Catalunya torna a registrar un any amb descens de les infeccions per VIH. Aquest dijous 1 de desembre se celebra el Dia Mundial de la Lluita Contra la Sida.

Per què és important? Després de quatre dècades de resposta al VIH, les desigualtats persisteixen en els serveis més bàsics, com l'accés a les proves de detecció, el tractament i els preservatius, i encara són més grans en el cas de les noves tecnologies.

En xifres: L'any 2021 es van registrar 244 diagnòstics nous, un 20% menys que el 2020, segons dades del Centre d'Estudis Epidemiològics sobre les ITS i Sida de Catalunya. 

  • Es calcula que 33.365 persones conviuen amb el VIH a Catalunya, el que representa una taxa d'incidència de 4,4 casos per casa 100.000 habitants.
  • Del total, un 81% són homes. La mitjana d'edat de les persones amb VIH és de 37 anys.

D'on venim: El 2010 la taxa d'incidència del VIH era d'11 casos per 100.000 habitants. En 20 anys la taxa s'ha reduït a més de la meitat.

En detall: Segons informa Salut, la principal via de transmissió ha estat al sexual. Un 72% dels nous diagnòstics s'han produït en homes que tenen sexe amb altres homes i un 14% van ser en homes i dones que van tenir sexe amb el gènere contrari.

Visió global: Salut ha destacat que el 2021 s'ha consolidat el descens en el nombre de nous diagnòstics de VIH, atribuïble a l'expansió del tractament que des del 2015 és universal, a l'augment de l'ús de la profilaxi preexposició (PrEP) i les intervencions que es fan des de la Secretaria General d'Addicions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques.

  • Salut ha destacat que s'han distribuït prop de dos milions de preservatius gratuïts cada any, la distribució de 686.150 xeringues i la realització de 15.366 proves en 14 ONG, 786 a 125 farmàcies i prop de 400.000 des de la xarxa sanitària.

Situació actual: A Catalunya, el 93% de les persones infectades pel VIH ho saben, el 90% d’aquestes estan en tractament i el 97% d’aquestes últimes tenen la càrrega viral indetectable.