Tecnologia i Ciència
Imatge arxiu
Foto: Imatge arxiu | Pexels
Investigació

Assaig clínic per trobar un medicament per les persones amb la síndrome de Down

Imatge arxiu
Foto: Imatge arxiu | Pexels

L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques ha posat en marxa l'assaig clínic d'un medicament per millorar la funció cognitiva de persones amb la síndrome de Down. 

Per què és important? L'objectiu de l'assaig és aconseguir millorar la memòria de treball de les persones amb la síndrome de Down.

Què sabem? L'assaig reclutarà 45 persones d'entre 18 i 35 anys. El que pretén és avaluar l'eficàcia d'un nou medicament que modula la hiperactivitat del receptor cannabinoide B1.

  • El tipus d'hiperactivitat que presenten les persones amb síndrome de Down s'assimila a l'activitat elèctrica en el cervell quan les persones consumeixen cànnabis. 
  • El tractament es basa en un abordatge innovador a través d'una nova molècula desenvolupada per l'empresa francesa Aelis Farma, AF0217, que actua per contrarestar aquesta hiperactivitat.

A més: El tractament ja ha superat la fase d'assaig amb animals i amb voluntaris sense la síndrome de Down, a la qual es buscava certificar la seguretat i la tolerabilitat del medicament.

  • En aquests moments els investigadors estan en la fase de reclutament i explicant el projecte a famílies de Catalunya per veure si hi ha persones interessades.

Què diuen? Segons ha detallat el doctor Rafael de la Torre, coordinador del projecte ICOD, els estudis fets fins ara han demostrat que és un fàrmac "extremadament segur" i ara ja poden començar l'assaig amb persones amb síndrome de Down.

  • El responsable de Comunicació de l'associació Down Catalunya, Albert Barba, ha celebrat la col·laboració amb L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques per aquest projecte.
  • "Tenim moltes expectatives que això funcioni i estem convençuts que és extensible a altres patologies del cervell que acaben amb un deteriorament cognitiu", ha indicat De la Torre. 

A partir d'ara: Es calcula que els resultats poden estar disponibles a mitjans del 2023.

Etiqueta: Recerca