Tecnologia i Ciència
Coronavirus

Els antivacunes a Espanya: quants són i per què?

El 6,5% dels espanyols va mostrar el seu rebuig a vacunar-se contra el coronavirus durant la primavera de 2021 mentre tenia lloc la campanya massiva de vacunació engegada a Europa. 

Què sabem? La xifra es desprèn d'un estudi de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) publicat a la revista científica PLOS ONE i realitzat a 4.300 persones a través de les xarxes socials.

  • 500 dels consultats eren professionals sanitaris on el percentatge de vacunats creixia fins al 95%. En el seu cas, els metges tenien més dubtes sobre l'eficàcia i la seguretat de la vaccina, però eren menys reticents a injectar-se-la.
  • La població més contrària a la injecció contra la malaltia era la formada per joves o amb menys formació, "probablement perquè eren el col·lectiu que percebia menys risc a tenir problemes derivats de la covid" i, per tant, creien que hi havia menys beneficis.

Què diu? El metge i professor dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC Salvador Macip assegura que el nivell educatiu i el fet de tenir coneixements mèdics "redueixen les reticències" davant aquests tractaments innovadors.

Context: La UOC recorda que durant la pandèmia es va generar un context de "dubtes i suspicàcies" sobre les vacunes i la seva aplicació de "forma generalitzada, que va provocar el rebuig a les teràpies per part de milers de persones.

  • Les xarxes socials van ser un motor important que van impulsar nombroses mentides sobre el coronavirus, com ara les que tenien a veure amb la tecnologia utilitzada. 

Per què és important? L'estudi subratlla que, tot i que aquestes dades no són "especialment negatives" encara hi ha un "important percentatge de població que mostra el seu rebuig a les vacunes contra la covid". Són persones, segueix, que poden posar en risc el seu propi benestar i generar un problema de salud pública. 

  • "El desconeixement és el que genera més reticències, però una bona informació pot superar inclús l'atracció que genera a les xarxes els antivacunes", afirma Macip.

Visió global: L'Organització Mundial de la Salut adverteix que una de les 10 principals amenaces per la salut al món és, precisament, el rebuig a les vacunes.

  • Per lluitar contra aquest fenomen, Macip apunta a la importància de transmetre informació veraç, contrastada, transparent i àgil per conscienciar la població i minimitzar el rebuig i les reticències.
  • Les campanyes a favor de les injeccions s'han demostrat útils a l'hora de disminuir el rebuig social. "Com més se sap, menys pot té la gent", apunta el metge.