Tecnologia i Ciència
Es quadrupliquen les consultes per l’ús excessiu dels videojocs
Foto: Es quadrupliquen les consultes per l’ús excessiu dels videojocs | Otakumunidad Damned / Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)
ADDICCIONS

La pandèmia quadruplica les addiccions als videojocs a Catalunya

Es quadrupliquen les consultes per l’ús excessiu dels videojocs
Foto: Es quadrupliquen les consultes per l’ús excessiu dels videojocs | Otakumunidad Damned / Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Es quadrupliquen les consultes per l’ús excessiu dels videojocs a l’Hospital de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat, que s'han disparat des del 2021, segons informa la Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals (HUB).

Per què és important? Aquest augment podria ser una de les conseqüències del confinament en la salut mental a mig i llarg termini.

Amb xifres: Concretament, en el darrer any, aquest tipus de consultes han passat del 3,5% del total al 15,4%.

Què diuen? Segons l’equip de la Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals de l’Hospital de Bellvitge, els senyals d’alerta són la rellevància en la vida de la persona, la pèrdua d’autocontrol i l’abandonament d’altres activitats socials, lúdiques i laborals/escolars.

  • “Fins que pacients i famílies no reconeixen que la passió pels videojocs és en realitat una addicció, no acudeixen a les consultes als dispositius assistencials i associacions d’autoajuda, i poden passar mesos”, explica Susana Jiménez, cap de la unitat i investigadora de l’IDIBELL (Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge)
  • Jiménez assenyala que tot i que el risc problemàtic de l’ús dels videojocs s’ha associat tradicionalment al gènere masculí, cada cop reben més consultes de noies.

Què sabem? Segons els especialistes, aquest fort increment podria ser una de les conseqüències del confinament per la covid-19 en la salut mental a mig i llarg termini.

  • La majoria dels estudis apunten que els videojocs de caràcter massiu, en línia, de rol i multijugador són els que més problemes d’ús excessiu generen. 

Context: Els videojocs són entretinguts, motivadors, estimulants i divertits. Un ús abusiu, però, pot esdevenir en un trastorn important. L’addicció als videojocs és una realitat clínica.

  • La darrera evidència científica assenyala que aproximadament un 3% de la població està subjecta a patir aquest tipus d’addicció comportamental, amb conseqüències greus en l’àmbit personal, familiar, social, laboral o acadèmic.