Tecnologia i Ciència
Jugadora d'escacs contra un ordinador
Foto: Jugadora d'escacs contra un ordinador | Pexels
Tecnologia

Què és ChatGPT, la intel·ligència artificial que amenaça milions de feines

Jugadora d'escacs contra un ordinador
Foto: Jugadora d'escacs contra un ordinador | Pexels

La intel·ligència artificial (IA) viu un moment d'eclosió total. Qualsevol persona, gràcies a aquesta eina, pot produir il·lustracions de nivell professional, assajos científics, novel·les històriques i fins i tot, acabar la novena simfonia de Beethoven. Les comparatives amb la ciència-ficció són fàcils, però com passa amb totes les prediccions que ha fet la literatura i el cinema, no s'ajusta 100% a la realitat.

Per què és important? Tal com indica en una resposta generada automàticament la mateixa eina, "ChatGPT és un model de llenguatge de gran escala que pot generar text amb alta qualitat i naturalitat".

  • "Aquesta capacitat pot ser útil en una varietat d'aplicacions, com ara el processament del llenguatge natural, la generació de text, la traducció automàtica i la resposta a preguntes".
  • "A més, aquest model pot ser entrenat per a diferents idiomes i aplicacions específiques, el que en fa una eina versàtil i poderosa per a desenvolupadors i investigadors", conclou.

Què és ChatGPT? Es tracta d'un 'gran model lingüístic', és a dir, un sistema d'IA que s'entrena amb grans quantitats de text. A la pràctica, pot produir un llenguatge escrit que soni humà i convertir frases descriptives en imatges realistes.

  • La seva versió beta es va llançar a principis de desembre. En cinc dies, més d'un milió de persones es van inscriure per provar-ho.
  • Centenars de captures de pantalla de converses de ChatGPT es van tornar virals a Twitter, i molts dels seus primers fanàtics en parlen en termes grandiosos i sorpresos, com si fos una barreja de programari i bruixeria.

Tot i això: Les IA han obert un debat tan antic com la mateixa tecnologia.

  • Per una banda, aquestes eines són més ràpides que els mateixos humans i disposen d'una base de dades gegant -tot internet-, el que ajudarà a augmentar la productivitat com ho van fer els ordinadors en substituir les màquines d'escriure.
  • Però també existeix un sector de luddistes que veuen aquest avenç com una amenaça a sectors sencers de les anomenades indústries del coneixement i el perill de plagi que comporten.

Què diuen els experts? Alguns experts han valorat l'eina a un article de 'The Conversation':

  • "M'ha impressionat la capacitat dels models per traduir les meves instruccions a textos o codis coherents. Són útils per descobrir noves maneres de millorar el flux de les meves idees", assegura Daniel Acuña, professor d'Informàtica de la Universitat de Colorado Boulder.
  • Però destaca que "un dels problemes són les seves imprecisions, grans i petites", a més dels biaixos racistes o masclistes "molt visibles en els generadors d'imatges".
  • "Com es valoraran la intel·ligència i la creativitat humanes quan les màquines siguin més intel·ligents i creatives que les persones més brillants?", es pregunta Kentaro Toyama, professor a la Universitat de Michigan. "Probablement hi haurà una progressió", respon.
  • "Molts camps seran híbrids, alguns professionals trobaran un nínxol que els beneficiï, però la major part de la feina ho faran els ordinadors", sosté.

A més: L'empresa californiana que ha patentat ChatGPT és propietat d'Elon Musk i també ofereix DALL·E 2, un generador d'imatges artificials a partir de text escrit. Meta i Google també preparen els seus softwares d'intel·ligència artificial.

Etiqueta: Elon Musk