Tecnologia i Ciència
ChatGPT és una eina que es pot fer servir amb dispositius com ordinadors i 'smartphones'
Foto: ChatGPT és una eina que es pot fer servir amb dispositius com ordinadors i 'smartphones' | Pixabay
Tecnologia

Per quins usos puc fer servir 'ChatGPT'? Així pots fer més fàcil el teu dia a dia

Temps de lectura: 4 minuts
ChatGPT és una eina que es pot fer servir amb dispositius com ordinadors i 'smartphones'
Foto: ChatGPT és una eina que es pot fer servir amb dispositius com ordinadors i 'smartphones' | Pixabay

L'eina 'ChatGPT' ha guanyat una gran popularitat recentment per la seva gran varietat d'usos. Qualsevol persona pot produir il·lustracions de nivell professional, assajos científics, novel·les històriques i fins i tot, acabar la novena simfonia de Beethoven. Però, quins usos més quotidians podem donar-li?

Per què és important? Aquest és un exemple de com la intel·ligència artificial (IA) pot ajudar-nos en el nostre dia a dia, tot i que també genera dubtes sobre com hem de conviure amb ella. Perquè et facis una idea, més d'un milió d'usuaris s'hi van registrar només durant els primers dies del seu llançament.

Què diu? Tal com indica en una resposta generada automàticament la mateixa eina, "aquesta capacitat pot ser útil en una gran varietat d'aplicacions, com ara el processament del llenguatge natural, la generació de text, la traducció automàtica i la resposta a preguntes".

A la pràctica: Segons recull 'Newtral' i ha pogut comprovar Principal, aquestes són algunes de les utilitats amb què podem esprémer ChatGPT.

  • Inspira't per crear ficció. Podem demanar-li guions, arguments de gèneres literaris, idees de personatges o noms per a aquests. De fet, també és útil a l'hora de generar-nos un conte per explicar als nens abans d'anar a dormir.
  • Planifica un viatge. Hi ha qui pregunta a ChatGPT pels plans turístics que ha de fer a les ciutats que visita; l'eina els divideix per dies, ubicació i els interessos que li indiquis.
  • Amplia el teu ventall d'acudits. Et donarà tant acudits clàssics com d'inventats per l'eina (malgrat que el seu sentit de l'humor és dubtós, així que millor si t'agraden els acudits dolents). 
  • Inventa't un joc. Per exemple, si només tens paper i llapis, li pots demanar que t'expliqui un joc que puguis jugar amb els teus amics o familiars amb aquests materials. T'explicarà les normes i fins i tot et donarà idees per fer-lo més emocionant.
  • Crea cartes per presentar-te a una oferta de feina, currículums... I prepara't per entrevistes de feina: si no saps fer servir una eina requerida per un lloc de feina però sí una altra amb les mateixes aplicacions, li pots demanar una resposta amb la qual puguis convèncer l'entrevistador que ets igualment apte.
  • No saps què regalar-li a algú que estimes? Pregunta al xat d'aquesta IA per idees que li puguin agradar en base als seus interessos.
  • Fes entenedor el text d'una transcripció d'àudio. Per exemple, podem adjuntar-li un text en brut i desendreçat i demanar-li que ens l'arregli, corregint errors i donant-li una estructura correcta: "Aquest text és un diàleg parlat, edita'l perquè tingui una bona estructura gramatical".
  • Insta-li a resumir textos llargs, especificant-li el nombre de frases i d'idees claus que ha de tenir. I fins i tot, a traduir-ne un a alguna altra llengua o generar un text directament en un idioma en concret (cosa que sempre dona un millor resultat que fer una traducció).
  • Aprèn sobre algun tema. Si vols saber més d'alguna qüestió o disciplina, t'explicarà de forma entenedora temes complexos i et recomanarà experts.
  • Resol problemes matemàtics. L'eina és molt bona resolent enunciats que presenten un problema matemàtic i és capaç d'explicar-te els passos que has de seguir perquè ho entenguis i puguis resoldre-ho després només amb una calculadora. Fins i tot, pots compartir-li algun codi de programació i ella t'indicarà on hi ha l'error que necessites esmenar.

Tot i això: Com que fa servir el contingut existent a Internet, és habitual que l'eina cometi errors o no sigui tan pulcra generant textos en una llengua menys utilitzada a la xarxa.

Mentrestant: ChatGPT preocupa a Google, que es veu amenaçat i prepara novetats.