Tecnologia i Ciència
Portada d'El Mundo
Foto: Portada d'El Mundo
Intel·ligència artificial

Polèmica amb El Mundo per obrir portada amb una fotografia generada per IA

Temps de lectura: 2 minuts
Portada d'El Mundo
Foto: Portada d'El Mundo

Els quioscos han aixecat la persiana aquest dimarts al matí amb polèmica incorporada. El Mundo porta a portada una fotografia de Pablo Iglesias i Yolanda Díaz. La polèmica no és veure'ls junts, sinó que la imatge ha estat creada amb intel·ligència artificial. 

Per què és important? La intel·ligència artificial ha arribat al món de la comunicació i està fent trontollar tots els fonaments del món del periodisme. La creació de textos o imatges a través d'aquesta tecnologia provoca una crisi ètica en aquest àmbit de la societat. Què és veritat? Què es pot utilitzar i què no? Amb quina finalitat? 

Què en sabem? El diari El Mundo ha decidit obrir la seva portada d'aquest dimarts 4 d'abril amb una fotografia de l'exlíder de Podemos, Pablo Iglesias, i de l'actual vicepresidenta del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz. 

  • La polèmica que s'ha creat no és degut al titular o al contingut de la notícia, sinó perquè la imatge que s'utilitza està creada amb intel·ligència artificial. 
  • Tot i que el diari apunta en un racó de la portada que la imatge ha estat creada amb aquesta tecnologia, la decisió editorial d'utilitzar aquesta fotografia ha encès les xarxes socials. 

Context: Si la fotografia fos real, seria una de les més buscades del moment. Yolanda Díaz ha presentat aquest cap de setmana la seva candidatura Sumar, amb la qual té intenció de presentar-se a les eleccions generals. 

  • Tot i que al principi tot apuntava que aquesta candidatura aniria acompanyat de Podemos, de moment les dues formacions polítiques no han aconseguit arribar a un acord per crear una coalició o un pacte. 
  • La fotografia seria ara inimaginable, ja que la vicepresidenta i Iglesias tindrien diferents punts de vista sobre la creació d'un nou partit. 

Què diuen? Alguns usuaris a Twitter han denunciat aquest fet i han qualificat la portada d'El Mundo de ser "un atemptat gravíssim contra el periodisme i intolerable".