Tecnologia i Ciència
Imatge d'un xat de Whatsapp on apareix el missatge de cifrat d'extrem a extrem
Foto: Imatge d'un xat de Whatsapp on apareix el missatge de cifrat d'extrem a extrem | Principal
Ciberseguretat

El govern espanyol vol posar fi al xifratge d'extrem a extrem de WhatsApp

Temps de lectura: 2 minuts
Imatge d'un xat de Whatsapp on apareix el missatge de cifrat d'extrem a extrem
Foto: Imatge d'un xat de Whatsapp on apareix el missatge de cifrat d'extrem a extrem | Principal

El govern espanyol vol acabar amb el xifratge d'extrem a extrem, un mecanisme de seguretat, dins de les aplicacions de missatgeria com WhatsApp

Per què és important? El xifratge d'extrem a extrem està dissenyat perquè només l'emissor i el receptor de comunicacions com els missatges de WhatsApp puguin veure'n el contingut. És un mecanisme de seguretat per l'usuari que ofereixen una multitud d'aplicacions de missatgeria.

Què en sabem? El govern espanyol defensa prohibir l'encriptació a centenars de milions de persones dins de la Unió Europa, segons ha informat el mitjà de comunicació WIRED

  • Segons el diari, que ha obtingut accés a un document filtrat, Espanya lidera la iniciativa de poder escanejar els missatges privats per trobar contingut il·legal en les converses de la població. 
  • El document també revela el suport a aquesta iniciativa per part de diferents estats membres de la Unió Europea. 

Què diuen? Els experts que van revisar el document filtrat diuen que la proposta mostra quins països europeus volen donar suport i titllen la iniciativa com una amenaça pel futur de la privadesa en línia.

  • La proposta europea ha despertat la ira entre criptògrafs, tecnòlegs i defensors de la privadesa pel seu impacte potencial en el xifratge d'extrem a extrem.

En detall: Dels 20 països de la UE representats en el document filtrat, la majoria va dir que estan a favor d'alguna forma d'escaneig de missatges xifrats, sent la posició d'Espanya com la més extrema.

  • "L'ideal, segons la nostra opinió, seria desitjable impedir legislativament que els proveïdors de serveis amb seu a la UE implementessin el xifratge d'extrem a extrem", van dir els representants espanyols en el document.

En profunditat: L'eliminació del xifratge d'extrem a extrem suposa una via directa i lliure a les converses privades a estafadors, a la policia i fins i tot a l'empresa WhatsApp. 

  • Els defensors de l'aplicació de la llei sovint proposen la creació de mecanismes tècnics a través dels quals es pugui evitar el xifrat d'extrem a extrem per a les investigacions, però els criptògrafs i altres tecnòlegs han argumentat durant molt de temps que això introduiria debilitats que soscaven de manera inherent el xifratge d'extrem a extrem, posant la privadesa dels usuaris risc.
  • A més, han conclòs repetidament que aquesta exposició ampliada finalment perjudicaria la seguretat digital i la seguretat dels grups vulnerables, inclosos els nens, en lloc de defensar-los.