Barcelona i Àrea
Foto: | Mossos
Barcelona

Detingut per pintar símbols a favor de Rússia i esvàstiques a Barcelona

Foto: | Mossos

Els Mossos d'Esquadra han detingut a Barcelona un ucraïnès, del Donbass, per realitzar pintades en edificis emblemàtics amb el símbol "Z", esvàstiques i textos amenaçadors en favor de la invasió russa.

Per què és important? Se li imputen dos delictes d'amenaces, un delicte contra l'exercici dels drets fonamentals i les llibertats públiques (delicte d'odi). A més, dos delictes contra el patrimoni històric.

Context: Un dels símbols que pintava són 'Z', lletra que l'exèrcit rus pinta també en els seus tancs i vol dir "per la victòria", segons alguns experts. Així, és una expressió de suport al conflicte començat per Vladímir Putin.

En profunditat: Durant els mesos de setembre1 i octubre, el presumpte autor, ucraïnès d’origen rus, havia fet diverses pintades.

  • Els símbols van aparèixer a la façana de la Catedral de Barcelona, davant l'associació ucraïnesa Djerelo, al Palau de la Generalitat, l'Arquebisbat, la Casa de l'Arcàdia i la Casa de la Llotja de Mar. Totes corresponien al mateix patró.
  • El detingut, un cop feia les pintades, publicava a les seves xarxes socials l’acció que acabava de perpetrar amb l’objectiu d’aconseguir una difusió més àmplia.

Per acabar: A principis d’aquesta setmana es va iniciar un operatiu policial per intentar localitzar-lo. Divendres, a darrera hora de la nit, va ser detingut prop del barri de la Barceloneta.