Barcelona i Àrea
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona.
Foto: Ada Colau, alcaldessa de Barcelona. | ACN
Eleccions municipals

Colau veu en Collboni "nerviosisme electoral" i ell amenaça de trencar el govern

Actualitzat: Dimarts, 24 de gener de 2023. 16:42
Temps de lectura: 2 minuts
Ada Colau, alcaldessa de Barcelona.
Foto: Ada Colau, alcaldessa de Barcelona. | ACN

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, es mostra sorpresa amb la marxa de Jaume Collboni i creu que podria ser fruit del "nerviosisme electoral". Mentrestant, ell ha amenaçat de trencar el govern municipal de BComú i el PSC si no fan Laia Bonet primer tinenta d'alcalde.

Per què és important? El soci de l'alcaldessa al consistori de la capital catalana, el socialista Collboni, ha anunciat que abandonarà les seves responsabilitats de l'executiu municipal per centrar-se en la carrera de les eleccions del pròxim mes de maig.

Què diu Colau? En una entrevista a SER Catalunya, Colau ha mostrat la seva sorpresa davant l'anunci del seu primer tinent d'alcaldia i ha assegurat que mai li havia comentat res respecte a aquesta decisió. 

  • "Estic sorpresa de trobar-m'ho directament als mitjans de comunicació. Només havia vist una trucada a primera hora del matí", explica Colau, i confirma que li va comunicar amb un "petit" missatge de WhatsApp. 
  • "Hem sabut governar raonablement bé, hem estat un govern estable i en comunicació, hem col·laborat. Per tant, anunciar d'aquesta forma precipitada... Jo diria que és poc seriós", apunta l'alcaldessa. 
  • Colau acusa Collboni de mirar només als sondejos: "Estan massa pendents de les enquestes i estan nerviosos. Actuar per les enquestes no és el que jo faria. S'han de mirar, però actuar a cop d'enquesta, jo no ho aconsellaria".
  • La líder de Barcelona En Comú es pregunta si aquesta decisió és per acostar-se al candidat de Junts, Xavier Trias: "Això ens ho hauran d'explicar". 

Què diu Collboni? El candidat del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha recordat en Ràdio 4 i La 2 que el pacte entre Barcelona en Comú i el PSC incloïa la primera tinència d'alcaldia per als socialistes.

  • Ha retret a l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que aposti per delegar les funcions que fins ara tenia assignades en Laia Bonet i no donar-li el títol de primera tinència d'alcaldia.
  • Per això, ha reivindicat que els pactes "s'han de complir de l'A a la Z" i ha avisat: "Arribarem fins al final si es compleixen els termes de l'acord". En cas contrari, el PSC podria trencar l'executiu municipal.
  • El socialista espera poder tenir una conversa "assossegada" amb Colau per garantir una traspàs "tranquil". "Demanaria sentit comú i complir els acords si no volem que es compliquin les coses més", ha dit.

Tot i així: L'alcaldessa ha assegurat que mantindrà el pacte de govern fins a final de mandat, tot i la renúncia de Collboni: "No tocaré ni una coma". 

  • Colau ha explicat que no farà a la regidora socialista Laia Bonet la nova tinent d'alcaldia, però sí que li delegarà les funcions del càrrec.
  • Ho justifica dient que amb la reorganització, a tres mesos d'eleccions, seria una "despesa innecessària". 
  • "La forma més senzilla és una delegació de funcions. Totes les funcions es delegaran a Laia Bonet, que ja és tinent d'alcaldia".