Cultura i Pantalles
Llorenç Soler, Premi Docs d’Honor
Foto: Llorenç Soler, Premi Docs d’Honor | Pere Francesch / ACN
Cinema documental

Mor Llorenç Soler als 86 anys, referent del cinema documental

Llorenç Soler, Premi Docs d’Honor
Foto: Llorenç Soler, Premi Docs d’Honor | Pere Francesch / ACN

Ha mort el cineasta valencià Llorenç Soler als 86 anys després de lluitar contra una llarga malaltia. Va ser una de les figures més destacades del cinema documental independent i pioner del gènere.

Per què és important? El cineasta va ser un referent en visibilitzar a minories marginades i va donar veu a tots aquells que mai l'han tingut.

Què sabem? Nascut a València el 1936 va convertir-se en un dels precursor del gènere cinema documental i va esdevenir un dels grans en el sector a tot Espanya.

  • El seu principal objectiu era donar veu a persones que no en tenien, com ara els obrers que arribaven a Barcelona des d'altres llocs d'Espanya.
  • Soler va inaugurar la seva filmografia als 60 amb 'Será tu tierra' (1965), 'El largo viaje hacia la ira' (1969) i '52 domingos' (1966).
  • En la següent dècada es va incorporar al "cinema marginal", amb pel·lícules com 'Noticiario RNA' (1970), on ironitzava amb unes falses imatges del NO-DO ( Noticiarios y Documentales) com a vehicle d'adoctrinament franquista.
  • O 'Sobrevivir en Mauthausen' (1975), sobre els espanyols deportats a aquest camp de concentració alemany.

A més: Més recentment es pot destacar 'Francesc Boix, un fotógrafo en el infierno' (2000), 'Del Roig al Blau' (2004), 'La mirada de Anna' (2009) o '1000 lunas' (2018).

En detall: DocsBarcelona va atorgar-li enguany el primer premi Docs d'Honor.

  • Soler va rebre el Premi de Cinematografia de la Generalitat a la millor contribució tècnica l'any 1983.
  • El 16è Festival de Cinema i Drets Humans de Barcelona va atorgar al cineasta el Premi Honorífic per la seva trajectòria compromesa amb els Drets Humans.

Què diuen? El director de DocsBarcelona, Joan Gonzàlez, ha manifestat que Soler era un "mestre de documentalistes i una persona que va captar imatges que s'han convertit en icòniques del temps del franquisme".

Etiquetes: Cultura Cinema