Cultura i Pantalles
Un home llegeix un llibre a l'espai de lectura de la Biblioteca Gabriel García Márquez
Foto: Un home llegeix un llibre a l'espai de lectura de la Biblioteca Gabriel García Márquez | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona
Cultura

Els lectors tenen drets, saps quins?

Temps de lectura: 3 minuts
Un home llegeix un llibre a l'espai de lectura de la Biblioteca Gabriel García Márquez
Foto: Un home llegeix un llibre a l'espai de lectura de la Biblioteca Gabriel García Márquez | Laura Guerrero / Ajuntament de Barcelona

Daniel Pennac, escriptor francès, va publicar el decàleg dels drets del lector l'any 1992 a l'obra Como una novela. Aquesta llista és la base de tot lector.

Què en sabem? Es tracta d'una llista clau per a qualsevol persona es consideri lectora o no. Els primers veuran les seves ganes de llegir augmentar exponencialment en conèixer aquests drets i, els segons, qui sap si trobaran una mica de motivació en saber els drets que tenen.

1. Dret a no llegir

El primer dret fa referència a l'opció de no fer-lo servir, és a dir, de no llegir. Tens dret a fer una pausa de lectura, a descansar amb altres activitats i a, simplement, no voler llegir.

2. Dret a saltar-nos pàgines

Aquest dret recull la possibilitat de passar pàgines d'un llibre sense haver-les llegit perquè al lector no li agrada una part de la història, se li fa pesat un capítol o vol llegir de pressa. Les pàgines no marxaran i la narració ha de poder ser interpretada. Sempre es podrà recuperar aquell fragment no llegit.

3. Dret a no acabar un llibre

Si un llibre no et captiva, ni t'enganxa, ni et transporta, no paga la pena que el continuïs llegint. El dret a no acabar un llibre també parla d'aquelles històries que no vols que acabin, i que prefereixes deixar en final obert.

4. Dret a rellegir

A redescobrir els llibres de l'adolescència i la infància amb diferents edats per entendre'ls a un altre nivell o simplement gaudir del record d'aquella bona lectura. És el dret nostàlgic de mantenir sempre el vincle amb tot el ja llegit.

5. Dret a llegir qualsevol cosa

Tens dret a llegir bons llibres, mals llibres, còmics, teoria, narrativa, poemes, el que vulguis. Llegir és essencial, però el què llegir depèn dels gustos d'un mateix i pot canviar al llarg del temps i els moments.

6. Dret a llegir allò que t'agrada

Dret a buscar sempre un sentiment de felicitat entorn la lectura amb aquells llibres que gaudeixis i que t'agradin, siguin de l'estil que siguin i de l'època vital que siguin.

7. Dret a llegir a qualsevol lloc

Tens dret a treure un llibre allà on vulguis i contrastar amb la resta d'humans captivats per la pantalla del mòbil.

Al metro, pel carrer, a la sala d'espera d'on sigui, a la platja, a la muntanya o a qualsevol lloc.

8. Dret a fullejar

És un dret que reflecteix un dels petits plaers de tot lector, que és agafar un llibre i fullejar-ne alguns capítols llegir-ne frases soltes i inconnexes que et poden donar una idea de com serà aquell llibre.

9. Dret a llegir en veu alta

No només es recomana la lectura en veu alta per entendre millor molts textos, sinó que és una manera de compartir la lectura i apropar-la a grans i petits. Llegir en veu alta de tant en tant és molt satisfactori.

10. Dret a guardar silenci

Aquest últim dret recull la idea que la lectura acompanya i fa companyia i que llegint, un no se sent sol, tot i estar en silenci amb un mateix.

Etiquetes: Cultura Llibres