Economies
Habitatge

Escòcia revifa el debat sobre el dret a l'habitatge: On som a Catalunya?

L’anunci de la primera ministra escocesa de la congelació dels preus del lloguer i el vet als desnonaments fins almenys març ha encès les xarxes. Nicola Sturgeon ha impulsat la mesura per l’encariment del cost de vida a causa de l’elevada inflació.

Per què és important: El lloguer d'habitatges s'ha encarit també a Catalunya, on moltes veus demanen que es desencalli l'aprovació d'una nova llei de l'habitatge que limiti preus.

Qui diu què:

  • El sindicat de Llogaters exigeix al govern espanyol que aprovi de manera urgent un decret similar a l'escocès. 
  • El sector immobiliari sempre s'ha posicionat en contra de la regulació perquè defensa que provoca una reducció de l'oferta de lloguer i no impacta en els preus.

D'on venim:

  • El setembre de 2020 el govern català va aprovar una llei per contenir el preu de l'habitatge en àrees amb un mercat tensionat. En aquestes zones els lloguers havien de respectar un índex de preu de referència i no podien pujar respecte al contracte anterior.
  • Segons dades de l'Institut Català del Sòl (Incasòl), mentre va ser vigent aquesta limitació els lloguers van baixar una mitjana d'un 5% en les àrees afectades.
  • El març passat el Tribunal Constitucional va anul·lar bona part de la llei donant la raó a un recurs presentat pel PP que considerava que la Generalitat estava envaint competències de l'Estat.
  • Poc després el govern espanyol va limitar l'encariment dels contractes de lloguer en un 2%. Aquesta mesura, però, només afecta l'actualització de contractes existents, però no pas els nous.

A partir d'ara: El govern espanyol es va comprometre a aprovar durant aquesta legislatura una llei de l'habitatge que limiti el preu del lloguer. Això ha estat un dels cavalls de batalla de Podem, el soci de govern del PSOE. Malgrat això, aquesta llei es troba encallada. 

La discrepància entre socis de govern es troba en si la limitació del preu també s'hauria d'aplicar a petits llogaters. El PSOE defensa que la regulació només afecti a fons i empreses de lloguer.

Categoria: Economies
Etiqueta: Habitatge