Economies
 Dones treballant en grup
Foto: Dones treballant en grup | Pexels
Autònomes

Les dones autònomes creixen a Catalunya

 Dones treballant en grup
Foto: Dones treballant en grup | Pexels

Unes 180.973 dones treballen per compte propi a Catalunya, el que representa un 34,6% del total de les persones autònomes. El 2021 va créixer un 6% el nombre d'autònomes al país.

Per què és important? El 2021 el nombre d'autònomes a Catalunya es va situar per sobre de la mitjana de la Unió Europea.

Què sabem? El Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC) alerta que la situació dels autònoms segueix "molt afectada per la covid-19" i avisa de possibles impagaments si els avals de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) per fer front a l'impacte de la pandèmia en els treballadors, no s'amplia al 2023. 

Situació actual: Els avals de crèdit de l'ICO perquè les persones autònomes puguin fer front al sotrac de feina patit durant la pandèmia s'acaben a finals d'any, si no es decideix aplicar una moratòria. 

Què diuen? El CTESC ha recomanat la creació del 'bonus baby sitter', una solució per a facilitar la conciliació laboral de les mares autònomes. Encara no s'ha detallat com serà. 

  • Davant aquesta proposta, el director del gabinet econòmic del CTESC, Joan Antoni Santana, ha dit que de vegades s'associa el treball autònom amb una flexibilitat horària, però que "realment el món autònom pot ser molt esclau".

En dades:

  • Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), s'estima que el nombre de persones autònomes a Catalunya és de 522.779 persones.
  • El nombre de persones autònomes amb 55 anys o més s'ha mantingut en els darrers anys, mentre que el de persones entre 35 i 54 anys ha augmentat un 0,8% i el de menors de 35 anys ha disminuït un 3,4%.
  • Els sectors amb els creixements més intensos el 2021 van ser els de l'hostaleria (14,6%) i la construcció (12,5%).
Categoria: Economies