Economies
La ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño.
Foto: La ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño. | Ricardo Rubio / Europa Press
Banca

El govern espanyol negocia ampliar a la classe mitjana les ajudes a la hipoteca

La ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño.
Foto: La ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño. | Ricardo Rubio / Europa Press

El Ministeri d’Assumptes Econòmics ultima un acord amb els bancs per estendre a la classe mitjana l’abast de les mesures per a contenir l’efecte de les pujades de l’Euribor sobre les hipoteques.

Per què és important? La ministra d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, aposta perquè les mesures que s’estan negociant per ajudar a les famílies més vulnerables amb hipoteques arribin a les de “classe mitjana que poden entrar en risc de vulnerabilitat”.

Què diu? La ministra Calviño ha dit que el govern treballa en dues línies, que són “ampliar l’àmbit i reforçar” el codi en vigor i, en segon lloc, adoptar noves mesures dedicades a la classe mitjana.

  • Calviño ha confirmat que s’està negociant amb la banca, d’una banda, “millorar” el funcionament dels mecanismes per a aquelles famílies vulnerables, per a les quals el pagament de la hipoteca els suposa entre el 40% i el 50% dels seus ingressos.
  • “També es vol ampliar l’abast de les mesures a aquelles famílies de classe mitjana que puguin entrar en risc de vulnerabilitat”, segons ha dit Calviño.
  • “Estem treballant de manera constructiva amb el sector bancari i jo espero que arribem ràpid a un acord”, ha detallat Calviño.

Previsions: La ministra no ha donat molts detalls sobre les negociacions, però ha dit que espera que l’acord amb la banca es tanqui en les “pròximes hores”. 

  • El govern espanyol s’ha compromès a que les mesures del nou acord entrin en vigor l’11 de gener, perquè això passi és necessari que s’aprovin en el Consell de Ministres de dimarts que ve o la setmana següent.
  • "Esperem que en les pròximes hores arribem a un acord amb la finalitat d'adoptar les mesures en el pròxim Consell de Ministres", diu Calviño.

A més: El govern està treballant en la pròrroga d’altres ajudes que s’esgoten a final d’any.

  • L’extensió podria venir amb progressivitat segons renda o situacions concretes, tot i que Calviño ha reconegut la dificultat per aplicar-les en el cas de la bonificació a les gasolines.