Economies
Edifici de pisos
Foto: Edifici de pisos
Habitatge

Comprar una casa a Catalunya és un 8,1% més car

Edifici de pisos
Foto: Edifici de pisos

El preu de l'habitatge a Catalunya va pujar un 8,1% entre juliol i setembre respecte del mateix període de l'any passat. 

Què sabem? Segons dades publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), els preus dels habitatges continuen pujant. 

Al detall: L'Índex de Preus de l'Habitatge (IPV) va enfilar-se nou dècimes respecte del segon trimestre (7,2%). És l'increment anual més elevat dels últims quatre anys a Catalunya. 

  • En canvi, a l'Estat la taxa de variació anual de l'IPV va recular quatre dècimes en comparació amb el trimestre anterior, fins al 7,6%. En aquest cas l'INE ho atribueix a la moderació del preu dels pisos d'obra nova, on la taxa anual s'ha situat en el 6,8%, dos punts menys respecte del segon trimestre.

Visió global: Pel que fa a la variació trimestral, a Catalunya el preu de l'habitatge va pujar un 2,1% en el tercer trimestre.

  • Per tipus d'habitatge, els pisos que més es van encarir van ser els de segona mà (+2,3%). L'obra nova va pujar un 1% respecte del trimestre anterior.
  • A l'Estat, en comparació amb el segon trimestre els preus es van enfilar un 1,7%, també impulsats per l'habitatge usat (+1,9%).

En profunditat: Per comunitats autònomes, l'INE ha destacat que els increments anuals més accentuats de l'IPV s'han constatat a les Illes Balears (+10,9%), Andalusia (+10,2%) i Ceuta (+9,5%). En comparació amb l'any passat, els preus de l'habitatge han augmentat a totes les comunitats. 

Previsions: El sector immobiliari preveu una disminució de les vendes i els preus de l'habitatge durant el 2023 si els tipus d'interès del Banc Central Europeu (BCE) arriben o superen el 3%.

En xifres: El lloguer a Catalunya és un 3,5% més car que l'any passat, segons dades del portal immobiliari Fotocasa que compara el preu que es va registrar a l'octubre d'aquest any amb l'octubre de 2021.

Categoria: Economies