Economies
Un client comprova els preus en un supermercat
Foto: Un client comprova els preus en un supermercat | ACN
Economia

La inflació cau a la meitat respecte al juliol: la previsió dels experts per 2023

Un client comprova els preus en un supermercat
Foto: Un client comprova els preus en un supermercat | ACN

Diversos organismes econòmics estimen que la inflació se situarà el desembre entorn del 6% en taxa interanual, la qual cosa suposa gairebé la meitat del màxim assolit al juliol.

Per què és important? L'IPC és l'índex que indica l'encariment generalitzat de preus, el més alt des del setembre de 1984 per la guerra entre Rússia i Ucraïna. Situació que ha obligat les autoritats a crear mecanismes per compensar-lo: quant estalviem amb el topall al gas sis mesos després i què passarà ara?

Context: El proper 30 de desembre, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) publicarà la dada avançada de l'Índex de Preus de Consum (IPC) corresponent al mes de desembre, taxa que s'utilitza, per exemple, per calcular les pensions, que augmentaran el 2023.

Al detall: 

  • Segons els experts consultats per Europa Press, la inflació se situarà el 6% al desembre, cinc punts per sota respecte al màxim, del 10,8%.
  • En cas de complir-se les estimacions, la inflació sumaria cinc mesos consecutius de descensos en la seva taxa interanual.

Els motius: L'encariment generalitzat de preus ve motivat sobretot per l'escalada de preus de l'energia. Ara, aquests s'estan moderant com a conseqüència de l'estabilització dels mercats de petroli i del gas, amb el consegüent impacte al mercat de l'electricitat.

Tanmateix: Els aliments continuen sent un dels productes més cars, ja que la seva inflació se situa per sobre del 6%. Així mateix, dels més de 190 preus que componen l'IPC, entorn de 100 s'incrementen a un ritme superior al 6%.

Visió global: Si bé Espanya va ser un dels països en registrar més ràpidament taxes elevades de l'IPC, ara és la regió amb el nivell més baix de la zona euro. 

Previsions: 

  • La inflació continuarà moderant-se en els propers mesos, amb alguns experts apuntant a una caiguda de fins al 4,5% de mitjana.
  • Mentrestant, els preus del petroli i del gas es mantindran entorn dels seus nivells actuals; així, l'energia ja no exerciria com a principal factor d'inflació.
  • Tot i així, els preus continuaran sent alts i subjectes a una gran volatilitat.
Categoria: Economies
Etiqueta: Inflació