Economies
Treballadores cosint peces de roba a la seu corporativa de Mango, situacda a Palau-Solità i Plegamans
Foto: Treballadores cosint peces de roba a la seu corporativa de Mango, situacda a Palau-Solità i Plegamans | Aina Martí / ACN
Economia

La igualtat laboral entre homes i dones faria créixer molt l'economia espanyola

Temps de lectura: 2 minuts
Treballadores cosint peces de roba a la seu corporativa de Mango, situacda a Palau-Solità i Plegamans
Foto: Treballadores cosint peces de roba a la seu corporativa de Mango, situacda a Palau-Solità i Plegamans | Aina Martí / ACN

La igualtat laboral entre homes i dones suposaria un creixement econòmic per a l'estat espanyol. Ho constata un informe de l'OCDE en què s'exposa que si dones i homes tinguessin igualtat en l'activitat laboral i les hores de feina, augmentaria un 8% el PIB espanyol de cara a l'any 2060.

Per què és important? L'estudi conclou que assolir la "igualtat de gènere no és només un imperatiu moral, sinó que també es tradueix en creixement econòmic i en l'ocupació".

La situació actual: Les dones continuen cobrant menys que els homes, tenen pensions més baixes, assumeixen "desproporcionadament" tasques domèstiques no remunerades i estan menys representades en posicions de lideratge igual com en política i institucions governamentals.

  • La bretxa salarial de gènere se situa per sobre del 20,9% a l'estat espanyol. S'explica per factors com la major presència de dones en posicions de jornada parcial, la seva sobre representació en el sector serveis i la seva participació més reduïda en el mercat laboral.
  • Les últimes dades 

En detall: L'OCDE apunta que els desavantatges inapropiats i les barreres en la majora d'àmbits de la vida econòmica i social són eixos essencials en la desigualtat laboral entre homes i dones.

  • Si bé és cert que en els últims anys hi ha hagut progressos en alguns punts, com la baixa parental, la transparència en els salaris, la flexibilitat a la feina i la representació en posicions de lideratge, l'estudi remarca que el mercat laboral encara té moltes mancances en termes d'igualtat de gènere.

Previsions: L'OCDE recull que, en els pròxims anys cal dedicar energies a impulsar, sobretot, la participació de les dones en investigació, i eliminar barreres a les emprenedores.

Visió global: Les economies de Mèxic, Costa Rica i Turquia són les que més es beneficiarien de l'equiparació laboral de gènere.

  • L'estudi indica que el creixement del PIB espanyol amb igualtat laboral de gènere seria inferior al de la mitjana dels països de l'OCDE, que se situa en el 9,2%.
Categoria: Economies